Чт, 2024-04-25, 06:09
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:12
Храм Гроба Господня Порошенко знову відвідав і обговорив з патріархом Єрусалимським результати Всеправославного собору
Інші останні Релігійні новини

Під час візиту до Ізраїлю президент України Петро Порошенко зустрівся з патріархом святого граду Єрусалиму і всієї Палестини, Сирії, Аравії, всього Зайордання Теофілом ІІІ та відвідав Храм Гробу Господнього.

Про це у п'ятницю 30 вересня повідомили у прес-службі голови держави.

"Ваші молитви є дуже і дуже важливим для України", - сказав Порошенко, звертаючись до патріарха Єрусалимського.

Президент подякував Теофілу за підтримку з боку Єрусалимського патріархату в реалізації прагнення українців об'єднатися в Єдину Помісну автокефальну Українську Православну Церкву.

Зі свого боку патріарх Теофіл відзначив, що "місія Церкви об'єднувати, а не роз'єднувати". Він також повідомив, що молиться за мир в Україні.

Під час зустрічі серед іншого було обговорено результати Всеправославного собору, який цього літа відбувся на Криті.

Голова держави запросив патріарха Теофіла відвідати Україну.

Нагадаємо, раніше Порошенко вже зустрічався з патріархом Теофілом III а також відвідував Храм Гробу Господнього в рамках державного візиту до Ізраїлю в грудні 2015 року.

Всеправославний собор відбувся на Криті у червні цьогоріч. Лідери православних церков зібралися разом вперше за більш ніж 1200 років. Як заявив голова православного єпископського зборів Німеччини митрополит Августин, найважливішим підсумком заходу стало те, що Святий і Великий Собор стає постійним органом православної церкви. У соборі взяли участь 166 делегатів з десяти помісних церков. Російська православна церква відмовилася від участі. Крім того, на собор не приїхали представники Антіохійської, Грузинської, Сербської і Болгарської православних церков.

Довідка

В Україні є три православні церкви. Канонічною вважається УПЦ Московського патріархату, яка діє на правах внутрішнього самоврядування в межах Московського патріархату. УПЦ Київського патріархату відокремилася від РПЦ 1992 року, де її главу Філарета (Денисенка) піддано анафемі.

Також є Українська автокефальна церква, заснована 1921 року. Після великої перерви вона відновила свою діяльність наприкінці 80-х років минулого століття. Українська автокефальна православна церква - найменша з трьох православних церков України.

У 1930-х її повністю ліквідували на території СРСР. Єпископи і священики УАПЦ залишилися тільки в США і Канаді. У 1989 році в Львові було проголошено відтворення УАПЦ. Найбільша кількість її приходів розташована в Львівській, Тернопільській та Івано-Франківській областях. Головою церкви до своєї смерті був митрополит Київський і всієї України Мефодій.

Окрім того, є Українська греко-католицька церква, яка має безперервну ієрархічну спадкоємність від часу офіційного Хрещення Руси-України та становлення на її території церковної структури. Новий період з її багатовікової історії розпочинає 1596 рік, коли у Бересті (тепер Брест, Республіка Бєларусь) на Церковному Соборі було проголошено відновлення повної єдності з Римським Престолом, що увійшло в історію під назвою Берестейської унії. Проте першу спробу церковної унії в Русі можна віднести ще до часів короля Данила Галицького, який вимагав об'єднання сил усього християнського світу в умовах опору татаро-монгольській навалі.

Розквіт Української греко-католицької церкви припадає на XIX століття. Провідною постаттю греко-католицького руху в першій половині XX століття був львівський митрополит Андрей Шептицький. Зі встановленням радянської влади на західноукраїнських землях УГКЦ насильно розпущено владою — і церква існувала лише в підпіллі. Аж 1989 року — за горбачовської перебудови церква вийшла з підпілля.

Раніше в Україні існувала єдина помісна Українська Церква, яка сім століть належала до канонічної юрисдикції Вселенського патріархату, тобто від часу хрещення Великим Київським князем Володимиром (у 988 р.) аж до її анексії за Російської держави Петра І. Внаслідок цього українська церква стала частиною РПЦ, і більшість православних єпархій України (тобто за винятком єпархій УПЦ КП і УАПЦ) підкоряються московському патріархові й досі.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Релігійні новини | Переглядів: 740 | Додав: adminA | Теги: патріарх Єрусалимський, Храм Гроба Господня, Порошенко, результати Всеправославного собору | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]