Пт, 2024-03-29, 16:51
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:29
Хто і як розколює "Слугу народу" та "підвішує" Зеленського - скандали в турборежимі
Інші останні Політичні новини

Скандали в турборежимі: Хто і як розколює "Слугу народу" та "підвішує" Зеленського

Скелети у шафі "нових облич", нецензурне листування, пікантні фото і шокуючі аудіозаписи… Неприємні ситуації у середовищі нинішньої влади трапляються настільки регулярно, що поволі, але систематично підточують рейтинги ЗЕкоманди

"Джокер" написав депутату-ґвалтівнику Іванісову: "Слуга" просить "захисту і розуміння"

Під час цьогорічних виборів до парламенту партія "Слуга народу" здобула переконливу перемогу насамперед завдяки обіцянці привести в політику цілком нових людей і нову якість. Скептики у це не вірили, але вони виявилися у меншості. Але вже перші кілька місяців роботи принесли виборцям "Слуг" розчарування: між обіцянками і реальністю виявилася велика прірва, в яку почали сповзати рейтинги команди Володимира Зеленського. Коли настане час справді серйозних випробувань, коли доведеться розставляти крапки над "і" в питаннях стосунків з Росією, ринку землі, повернення "ПриватБанку" попереднім власникам – всі ці скандали стануть додатковим фактором нестабільності системи нинішньої влади. Пригадаємо, що було не так з "новими обличчями" протягом їхньої першої осені у владних кріслах.

Богдан, Сен-Тропе і дівчата

Через відсутність системності в роботі кадрового "ліфту" команди Зеленського більшість "сенсацій" трапляються довкола депутатів від фракції "Слуг". Але почнемо не з них, а з "пригод" глави Офісу президента Андрія Богдана на французькому фешенебельному курорті Сен-Тропе. Туди чиновник з’їздив на День незалежності України, але не для того, щоб відзначити національне свято, а на весілля до юриста і екс-нардепа Андрія Довбенка. Розслідувачі Bihus.Info повідомляють, що привітати молодих з'їхалися "адвокати, бізнесмени, судді та кілька представників команди президента Володимира Зеленського". Соцмережі облетіло відео, де Богдан, пританцьовуючи з бокалом шампанського, веде за собою в танці групу дівчат під час святкування, про яке дізналася вся країна. Чи не першими це відео з’явилося на Фейсбук-сторінці видання "Новое время", яке пов’язують з інвестором Томашем Фіалою, опонентом Богдана.

У свою чергу, журналіст Юрій Ніколов з видання "Наші гроші" оприлюднив у соцмережі знімок, де глава Офісу президента спить на колінах у своєї супутниці в аеропорту.

Щодо ж Верховної Ради дев’ятого скликання, куди українці обрали безпрецедентно велику фракцію "Слуг народу", то з першого робочого дня "нові обличчя" заходилися шокувати країну. 29 серпня запам’яталося не лише призначенням у турборежимі керівництва Ради і складу нового уряду. На першому засіданні новообраного парламенту сталося більше скандалів, ніж було у попередніх скликаннях за місяці.

"Парламентська Касандра" і "х… в ж…"

Парламентські папараці зняли феєричну переписку в телефоні депутатки від "Слуги народу" Лізи Богуцької, яка пояснювала комусь, що Арсен Аваков залишається главою МВС, аби вберегти країну від путчу, що його Петро Порошенко запланував на грудень цього року. Між іншим, якщо Володимир Зеленський таки зустрінеться 9 грудня у Парижі з колегами Емануелем Макроном, Ангелою Меркель і Путіним і щось із останнім підпише, то "прогноз" Богуцької має якийсь шанс наблизитися до реальності.

Того ж дня інший "слуга", засновник клініки "Борис" і позаштатний радник президента Зеленського Михайло Радуцький вів нецензурне листування про кандидатів на посаду міністра охорони здоров’я. "Х#й им в жопу!!! Мой человек Зоряна Черненко", - написав нардеп якомусь адресатові у своєму смартфоні. Більше того: коли ця новина пішла у ЗМІ, Радуцький знов-таки в режимі листування почав обговорювати з кимось невідомим (потім співрозмовник депутата зголосився – це був політтехнолог Дмитро Раїмов) можливість зняття новини с сайту Цензор.НЕТ, журналісти якого першими оприлюднили листування.

Зазначимо, самого Радуцького називали кандидатом у міністри охорони здоров’я. Попри те, що цю посаду зайняла Зоряна Скалецька, усталилася думка про суттєвий вплив на медичне відомство, який має згаданий засновник приватної клініки.

За себе і за того хлопця

Третього вересня, у перший день роботи другої сесії парламенту, журналісти спіймали за руку перших кнопкодавів з числа "слуг", які клялися покінчити з цим ганебним явищем. Конституцію порушив мажоритарник з округу №156 на Рівненщині, член фракції "Слуги народу" Сергій Литвиненко. Він "виручив" іншого мажоритарника від "зеленої" фракції, Олександра Скічка (округ №197, Черкащина). Факт порушення Конституції виявили у запису трансляції "Радіо Свобода". Буквально тут же спіймався ще один порушник – і знов із панівної фракції. На цей раз рух "Чесно" схопив за руку під час кнопкодавства нардепку від "Слуги народу" Олену Копанчук – переможницю виборів по округу №189 на Хмельниччині. Вона натиснула кнопку сусіда – мажоритарника від "Слуги" з Волині В'ячеслава Рубльова.

Депутати, яких упіймали на кнопкодавстві, вибачилися і пообіцяли більше ніколи так не робити. Можливо, тиск спрацював: поки нових випадків неперсонального голосування не зафіксовано. До персони Литвиненка ми повернемося далі, бо він може виявитися людиною з цікавим "резюме". А поки підемо за хронологією подій.

Перший секс-скандал у новій Раді

Сайт "Букви" 30 жовтня оприлюднив фотодокази пікантної переписки депутата від "Слуги", голови комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики і міжпарламентського співробітництва Богдана Яременка. Він спілкувався з дівчатами в чатах знайомств. Видання стверджує, що стежило за депутатом ще з вересня і не раз фіксувало його спілкування такого ж змісту.

Яременко спершу назвав "кримінальним злочином" дії журналістів, які показали суспільству його "брудну білизну". Та згодом написав заяву про намір скласти повноваження голови комітету. Втім, це ще не кінець історії: хоч його позбавили кабінету в Раді, але не посади, бо депутати мають проголосувати за заяву Яременка на одному з наступних пленарних засідань. За однією з версій, злив компромату на ексдипломата організували політики, прихильні до зближення України з Росією.

"Адам і Єва", вигнані з "зеленого раю"

14 листопада на засіданні фракції "Слуги народу" з цієї фракції були виключені мажоритарниця від 93-го округу на Київщині Анна Скороход і Антон Поляков, який переміг на окрузі №206 на Чернігівщині. Цьому передувало голосування Скороход 13 листопада проти законопроєкту про ринок землі (Поляков тоді утримався), а також ще кілька їхніх голосувань всупереч рішенню фракції.

Заради справедливості зазначимо: проти ринку землі проголосували ще двоє "слуг", але з фракції їх не виключили. Як не зачепили "репресії" і тих, хто був схоплений за руку на кнопкодавстві.

У розпал подій із вигнанням з фракції Анна Скороход з трибуни Верховної Ради заявила, що її цивільного чоловіка, колишнього російського банкіра, затримали українські правоохоронці, і пов’язала це з її голосуваннями всупереч рішенням "слуг". У відповідь лідер фракції "Слуга народу" Давид Арахамія зауважив, що політика до цього затримання не має стосунку. І запалив новий скандал: Скороход, мовляв, не раз пропонувала колегам по фракції "грошову допомогу".

Не полізла за словом у кишеню і депутатка – вона заявила, що депутати-"слуги" отримують "тіньову" зарплатню у конвертах. До речі, аналогічні викриття регулярно публікує видання "Страна". На "тіньові" виплати колегам через свої канали в соцмережах натякає і нардеп Олександр Дубінський, якого вважають публічним обличчям "групи прихильників" олігарха Ігоря Коломойського у "зеленому" середовищі. Цей блогер раз-по-раз створює своїм колегам та їхньому керівництву пікантні ситуації, ефективно використовуючи можливості соціальних мереж.

Полякова аналітики також приписують до групи впливу, неформальним лідером якої є Ігор Коломойський. Щодо ж Скороход, то її відносять до конкуруючої групи у середовищі "слуг" – тієї, яку пов’язують з іменами причетних до роботи митниць країни Ігоря Калетника та Іллі Павлюка.

Після вигнання з фракції нова зірка українського довкола політичного шоу Поляков (раніше займався продажем будматеріалів як продавець-консультант в будівельному гіпермаркеті Чернігова, потім відкрив власний магазин ламінату "Підрахуй") в інтерв’ю виданню "Новое время" звинуватив керівників партії та офісу президента (звучали прізвища новообраного голови партії "Слуга народу" Олександра Корнієнка, шефа президентського офісу Андрія Богдана та інші) у сприянні продажу виборчих округів (зокрема, в Чернігівській області) та приховуванні цього від Зеленського. Цей скандал, можна спрогнозувати, ще матиме продовження.

У тому ж інтерв’ю Поляков робить компліменти Дубінському, якого, мовляв, попри окрему позицію з резонансних питань, бояться виключити з фракції, бо той "відразу ж створить групу опозиції в Раді".

ЗЕуряд втратив комунікатора із ЗЕдепутатами

Після складного "земельного" голосування представник Кабінету міністрів у Верховній Раді Ірина Верещук заявила, що не спрацювалася з прем’єр-міністром Олексієм Гончаруком, написала заяву на звільнення з посади та перейшла в розряд звичайних депутатів. Причиною назвала "різне бачення в підходах щодо комунікації між Кабміном і парламентом".

Цю колишню міську голову Рави Руської можна було зустріти на телеканалах з "пулу Козака-Медведчука". Заяви, які робить голова підкомітету з державної безпеки та оборони комітету Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, подекуди дивують. Так, 23 вересня на каналі 112 вона заявила: "Ми (Україна – Ред.) не хочемо вступати до НАТО, якщо це буде конфліктогеном з Росією". Цю заяву широко тиражували засоби російської масової пропаганди.

Нардеп від фракції "Європейська солідарність" Ірина Фріз розкритикувала ці заяви у Фейсбук і додала, що "Верещук є керівником ГО "Міжнародний Центр Балтійсько-Чорноморських досліджень і консенсусних практик", що, за даними, пов’язаний з Віктором Медведчуком та його помічником Козаком". А також нагадала, що "це не перший випад пані Верещук проти державного зовнішньо-політичного курсу з відвертим використанням проросійської риторики. Зокрема, 14 серпня 2019 року Верещук в ефірі радіо "Промінь" заявила, що "Росія може розпочати сухопутну операцію, якщо Україна не постачатиме воду до Криму".

Вас слухає новий "майор Мельниченко"

Хітпарад викриттів від уже позафракційного нардепа Полякова продовжує оприлюднений у його Телеграм-каналі уривок запису розмови між буцімто депутатами фракції і начальником поліції Дніпропетровської області в ресторані під Кривим Рогом. З боку "Слуг" нібито були присутні нардепи Володимир Захарченко, Владлен Неклюдов, Юрій Кисіль, Олена Криворучкіна, В'ячеслав Медяник і Юрій Корявченков "Юзік". Останній називає себе "представником Зеленського" у місті та вказує керівництву криворізької поліції, як розслідувати справи і як діяти з чинною криворізькою владою.

Аналогічна інформація паралельно з'явилася у Телеграм-каналі "Темний лицар", який пов'язують з Олександром Дубінським, Максимом Бужанським та іншими представниками неформального "клубу любителів Коломойського" у "Слузі народу" (хоча прямих доказів цього поки не знайшли). Корявченков визнав автентичність запису і сказав, що мав на меті навести лад у місті. Але ці записи потягли за собою новий скандал.

Секс-скандал з Мінінфраструктури

У рідному місті президента члени фракції "Слуги народу" обговорювали не лише шляхи наведення порядку на малій батьківщині глави держави, але й окрему увагу приділили заступниці міністра інфраструктури Олександрі Клітіній. З нехорошими натяками на те, як вона потрапила у це крісло.

Деякі спостерігачі вважають атаку на Клітіну частиною кампанії, спрямованої на послаблення позицій чи відставку голови Антимонопольного комітету України Юрія Терентьєва. Начебто АМКУ вибірково лояльно ставиться до окремих мільярдерів та потреб їхніх бізнесів, чим незадоволений Ігор Коломойський. А чоловіка Клітіної називають товаришем керівника антимонопольного відомства.

Так це чи ні, але інформаційним полем цей скандал розганяє "злий геній "слуг" Дубінський і Телеграм-канал "Темний лицар". А цієї п’ятниці соцмережами почали поширювати інформацію про закордонний відпочинок глави АМКУ вартістю в 50 тисяч доларів. Поїздка начебто мала місце ще в січні 2016 року. Але якщо зірки запалюють – значить, це комусь потрібно.

Пікантності ситуації додала оприлюднена в соцмережах переписка пранкера "Джокера" зі згаданою заступницею міністра від імені якоїсь впливової людини з Офісу президента. Там Клітіна каже, що замовниками скандалу вважає гендиректора аграрного підприємства "Нібулон", мільйонера Вадатурського, а також Кравцова (ймовірно, глава "Укрзалізниці" Євген Кравцов). Та звинувачує міністра інфраструктури Криклія в корупції і каже про претензії на його крісло. Очільник міністерства, у свою чергу, ініціює звільнення заступниці. Клітіна так просто звільнятися відмовляється, погрожує судом.

Дешевий водевіль триває, очі іноземних інвесторів і кредиторів широко відкриті. На відміну від їхніх гаманців.

Телеграм-диверсії проти "слуг": війна нового покоління

Телеграм-канали та інтернет-сайт "Страна" стали, слід визнати, ефективною інформаційною зброєю, яка послідовно знищує репутації депутатів і чиновників від ЗЕкоманди. У середині жовтня "Страна" оприлюднила телефонну переписку "слуги народу", члена комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності В'ячеслава Медяника, який під куполом Ради обговорював можливість "порішати" питання бізнесу з прокурорами. Покараний за цю ситуацію депутат не був.

Наприкінці жовтня, коли "горів" скандал довкола сексуальних уподобань Яременка, пранкер "Джокер" мало того що від імені генпрокурора Руслана Рябошапки змусив активного нардепа вибачитися за скандал – як гадав Яременко, перед керівництвом "зеленої" влади. Ба більше: загадковий "Джокер", який дивним чином залишається невразливим для спецслужб, опублікував листування з нардепом від "Слуги народу" Миколою Тищенком. Знов-таки від імені Рябошапки пранкер спілкується з ним про ситуацію всередині фракції, конфлікт нардепа з колегою Олександром Ткаченком і гроші в конвертах для "слуг".

"Слуги", ваш голова – американець?

Минулого тижня "Темний лицар" оприлюднив інформацію про наявність у глави фракції "Слуг" Давида Арахамії американського паспорта. Першим про це повідомив ексдепутат Ігор Мосійчук. Як виявилося, американський аусвайс Арахамії – фейк, виготовлений у фотошопі, та ще й з грубими помилками. Аж до переплутаних імені (Given names) та прізвища (Surname) депутата у фальшивому "документі". Тож цю тему поки можна вважати закритою – до появи в соцмережах більш підготовлених "сенсацій".

Коли минуле тягне на дно

Нардеп-мажоритарник з Рівненщини (округ №153) Роман Іванісов може позбутися мандату через начебто приховану ним при реєстрації на вибори інформації про свою погашену на сьогодні судимість за зґвалтування неповнолітньої, яке сталося 1995 року. Сам депутат спершу виклав у Фейсбук довідку про відсутність у нього судимості, але згодом, за словами Давида Арахамії, добровільно вийшов з фракції до з’ясування обставин. Президент Зеленський обіцяє: якщо факти підтвердяться, він змусить Іванісова здати депутатське посвідчення.

Тут варто звернути увагу на те, що першим про "скелет у шафі" депутата розповів той самий Ігор Мосійчук. Тему розвинув телеканал "1 + 1", який знайшов жертву зґвалтування і видав у ефір її інтерв’ю. Самого Іванісова називають близьким до групи "митників" Калетника-Павлюка. Припускають, що компромат на цього одного з найзаможніших мажоритарників Рівненщини міг з’явитися через конфлікт бізнес-інтересів. Що, утім, ніяк не виправдовує скоєного цим чоловіком.

Безквартирний віце-спікер

На всьому цьому тлі як безневинний жарт сприймається перший "квартирний" мініскандал у новій Раді. Рух "Чесно" повідомив, що перший заступник голови парламенту Руслан Стефанчук живе у столичній квартирі, зареєстрованій на тещу, і при цьому отримав компенсацію за винайм житла (за даними Порталу, отриманими з відкритих даних ВР, у жовтні 2019 року Стефанчук отримав 19,5 тис. грн такої компенсації з держбюджету). Високопоставлений зять пообіцяв повернути гроші в бюджет і надалі відмовитися від компенсації.

Ситуація насправді не така вже й ганебна, як інші, що виникають довкола "слуг". Але тут не варто забувати, що вже дуже скоро новообрані депутати будуть змушені оприлюднити свої електронні декларації на 2019 рік. І от тоді виборці можуть прозріти, що голосували вони не за простих хлопців і дівчат, а за мільйонерів.

Слід "слуги" у злочині на Майдані

І, остання за часом, заява колишнього народного депутата Ігоря Луценка у його Фейсбуці про те, що чинний депутат від "Слуги народу" Сергій Литвиненко фігурує в справі про вбивство активіста Юрія Вербицького під час Майдану. Луценко, якого тоді викрали разом із Вербицьким, пише, що Литвиненко (відомий як один з перших кнопкодавів парламенту 9 скликання) начебто у час скоєння злочину неодноразово розмовляв телефоном з організаторами тітушок. У цій справді неприємній ситуації, щоб зберегти обличчя, влада мала б діяти дуже швидко. Зокрема, справу повинні вивчити правоохоронні органи.

Комплекс згаданих подій чітко вказує на небезпечну в перспективі для позицій чинної влади річ: фракція "Слуга народу" насправді є випадково зібраною групою дуже різних людей, яких не поєднують ані спільна ідеологія, ані моральні засади, ані єдина мета – нічого, окрім імені Володимира Зеленського на партійному прапорі. За яке насправді й голосували виборці і до якого адресуватимуть запитання щодо професійних і людських якостей нових депутатів.

Як і прогнозував раніше сайт Depo.ua, далі "курйозів" більшатиме. Схоже, у них зацікавлений Ігор Коломойський, який таким чином тримає в тонусі Банкову і грає у свою "золоту акцію" в політиці. Та й інші опоненти Зеленського як з умовно патріотичного, так і з відверто проросійського таборів мають свій інтерес у скандалізації цієї Ради. Тому, дуже схоже, мегафракція "Слуга народу" в її нинішньому вигляді – явище тимчасове.

Але з іншого боку історія українського парламентаризму доводить: монобільшість ні до чого хорошого не призводить. До "Слуг" такою монобільшістю була комуністична група 239 на зорі незалежності, яка блокувала всі державницькі потуги націонал-демократичної опозиції. Бард Тризубий Стас у жартівливій пісеньці співав про цю більшість: "239 товаришів-панів виросли у мудрих пихатих кабанів. На екрани дивиться обурений народ, що пустив у березні свиню у свій город".

Відтоді у кожному парламенті хтось був лідером за результатами виборів, однак йому доводилося укладати коаліції. І ці коаліції хоч і були хиткими, проте вони убезпечували від диктатури. Так що дочасні вибори парламенту, які стануть передбачуваним наслідком нинішніх і майбутніх скандалів у ВР та у владі в цілому, можуть бути черговим доказом, що Україна – не Росія, тут експерименти загального "одобрямсу" не мають шансів.
 
Ігор Петренко

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 853 | Додав: adminA | Теги: Слуга народу, Зеленський, скандали в турборежимі | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]