Сб, 2024-04-20, 11:04
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

07:36
Хто з українців не відчує підвищення ціни на газ - Розенко. ВІДЕО
Інші останні Економічні новини

Підвищення ціни на газ не відчують малозабезпечені українці, а це близько шести мільйонів сімей. Про це в ефірі "Вечірнього прайму" на телеканалі "112 Україна" заявив віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко.

За його словами, підвищення цін відбулося не заради МВФ, а для посилення економічної та енергетичної незалежності України.

"Ми продовжуємо курс на те, щоб Україна стала незалежною. Якщо ми хочемо бути повністю незалежними, ми, в першу чергу, повинні бути економічно незалежними і енергетично незалежними. Ми це робимо не для МВФ, ми робимо це для незалежності України", - заявив він.

За словами віце-прем'єра, за півроку до опалювального сезону українці будуть платити на 400 грн менше.

"Ми встановили сьогодні рішенням уряду з 1 травня ціну на газ 6 800 грн за 1 тис кубів. Тобто впродовж неопалювального сезону, півроку до опалювального сезону, українці будуть платити на 400 грн менше, ніж було встановлено рік тому в опалювальний сезон. Це стосуватиметься приблизно 9 млн українців, які щодня використовують газ в побутових умовах", - зазначив він.

"З початком опалювального сезону, через півроку, набирає єдина ціна без пільгової ціни без тих самих 6800 грн. 6 млн сімей, які отримують субсидії, цього переходу на єдину ціну не відчують, бо вони отримують субсидії. І розмір субсидій і платіжок за газ залишиться таким же, як і був. Тільки держава буде платити більшу частку, компенсуючи їм підвищення ціни на газ. Для 6 млн родин, це 14 млн українців, малозабезпечених українців, нічого з початком опалювального сезону не зміниться", - пояснив чиновник.

Розенко також повідомив про наміри уряду встановити до 1 жовтня більше мільйона лічильників на тепло.

За його словами, лічильники дадуть можливість зменшити вартість комунальних послуг для тих категорій населення, які мають пільги.

"Ми ставимо дуже серйозне завдання щодо можливості для інших категорій громадян зменшити рахунок за житлово-комунальні послуги по споживанню газу. Це можливо після того, як буде налагоджений, як мінімум по будинкам, облік тепла та використання тепла і газу", - повідомив він.

"Було поставлено конкретне завдання - до 1 жовтня, до початку опалювального сезону, встановити понад 1 мільйон лічильників, що дасть можливість людям реально керувати своїм рахунком шляхом заходів з енергозбереження", - додав Розенко.

Грошей на субсидії в бюджеті вистачить, а українці мають час для підготовки до нового опалювального сезону – уряд

Уряд очікує, що кількість людей, які отримуватимуть субсидії у зв'язку із зростанням тарифів на газ збільшиться на 1,5 млн. Про це в ефірі "5 каналу" заявила перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Юлія Ковалів.

За її словами, гроші в бюджеті для таких домогосподарств передбачені.

"Бюджетом передбачено повне покриття всіх субсидій, необхідних для фінансування всіх домогосподарств, які будуть, власне, потребувати соціального захисту", – розповіла вона.

Ковалів відзначила, що загалом програма субсидій складатиме 40 млд грн: "35 млд, плюс ми очікуємо додаткових 5 млрд".

Також Ковалів зазначила, що Кабінет міністрів України прийняв рішення про підвищення тарифів на газ саме зараз, щоб у населення був час підготуватися до наступного опалювального сезону, передає DT.ua.

"Це рішення приймається після закінчення опалювального сезону, коли попереду є як мінімум п'ять літніх місяців, коли маленьке споживання. Кожна сім'я, кожна будівля, кожен громадянин має час для того, щоб змінити котел, утеплити будинок, поміняти вікна, поставити лічильники", – сказала Ковалів.

Вона нагадала, що зараз є кілька програм енергоефективності, за якими держава відшкодовує громадянам частину тіла кредиту, а місцева влада – частину відсотків.

Ковалів запевнила, що "ці програми працюють і будуть додатково профінансовано". "За цими програмами ми бачимо щомісячний приріст", – підкреслила чиновниця.

При цьому вона повідомила, що за підтримки європейських партнерів зараз також створюється фонд енергоефективності, який буде профінансований на більш ніж 300 млн доларів.

Як повідомлялось, Кабінет міністрів України, як і планував, встановив єдину ціну на газ для населення на рівні 6879 грн за тисячу кубометрів.

У Мінекономрозвитку повідомили, що після прийняття Кабміном рішення про підвищення цін на газ для населення з 1 травня до ринкового рівня вартість теплової енергії для населення збільшується на 60% – до 1041 грн/Гкал з 652 грн/Гкал. 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 768 | Додав: adminA | Теги: газ, українці, Розенко, підвищення ціни | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]