Чт, 2024-04-25, 10:14
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:35
Києво-Печерській лаврі відкриють унікальну виставку: "Коріння нескорених — Трипілля"
Інші останні Культурні новини

Свято-Успенська Київо-Печерська лавра.

До Дня Києва у виставковому залі Успенського собору Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» відкриють виставку реконструкцій трипільської культури.

26 травня о 13.00 виставка «Коріння нескорених — Трипілля» усі охочі матимуть можливість ознайомитись з елементами традиційного трипільського побуту, матеріальної та нематеріальної культури Трипілля.

Співробітники Національного заповідника спеціально підготували експозицію до Дня Києва. Адже Києво-Печерська лавра — особливе місце у столиці.

«Воно широко відоме у світі завдяки своїм величним православним святиням. Проте історія цього куточка столиці є набагато давнішою за них. Адже і 5000 років тому на цій землі жили люди, про що свідчить археологічна знахідка — трипільське житло, яке знайшли науковці заповідника наприкінці ХХ ст. під час досліджень руїн Успенського собору», — розповіли упорядники виставки.

На переконання співробітників заповідника, ми переживаємо часи, коли російська федерація задля виправдання своїх нелюдських злочинів вдається до заперечення української культурної та історичної ідентичності.

Саме тому показувати, вивчати та знати багатства історичного надбання та спадкоємності багатовікового розвитку цивілізації на українській землі, популяризувати нашу історико-культурну спадщину, зокрема Трипільської культури, є надзвичайно актуальним.

Основну частину експозиції підготували з предметів з колекції першого музею реконструкцій «Дивосвіт Трипілля», заснованого Людмилою Смоляковою, народною майстринею з реконструкції кераміки, членкинею Спілки дизайнерів України, яка впродовж 20-и років створила понад 3 000 скульптур трипільського зразка: кераміки, одягу, тканин.

Її вироби роз’їхалися всією Україною, а також потрапили до восьми країн світу: від Польщі, Німеччини, Франції, Шотландії, Великої Британії, Греції до Китаю (Шанхай), Південної Африки й США (Чикаго та Нью-Йорк).

У відкритті виставки візьмуть участь:

— студенти Київського національного університету технологій та дизайну, які продемонструють реконструйоване трипільське вбрання;

— Максим Бережнюк, соліст-інструменталіст Київського академічного ансамблю української музики «ДНІПРО», колекція якого налічує понад 100 відомих і рідкісних народних духових інструментів.

Партнер заходу: Печерська районна в місті Києві державна адміністрація.

Виставка працюватиме з 26 травня по 15 червня, щодня з 10.00 до 18.00.

Тел. для довідок: (044) 406-63-59; (050) 276-00-94.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 521 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]