Пт, 2024-04-19, 12:23
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:00
Київ згодний на особливий статус Донецької та Луганської областей після виборів за українськими законами і міжнародними стандартами - Яценюк
Інші останні Новини України

Україна готова надати особливий статус Донецькій та Луганській областям, але лише після виборів там за українським законодавством та відповідно до міжнародних стандартів, наголошує прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

В інтерв'ю британській The Financial Times, яку цитує Інтерфакс-Україна, Яценюк нагадав, що пункт про вільні та справедливі місцеві вибори в Донецькій і Луганській областях на базі українського законодавства про вибори прописаний у Мінських угодах.

За його словами, для проведення таких вільних і справедливих місцевих виборів необхідно створити відповідні передумови. "Тому ми попросили БДІПЛ (Бюро демократичних інститутів і прав людини – ред.) підтвердити, чи відповідають стандартам ОБСЄ і БДІПЛ наявні в Донецьку та Луганську умови. Таким чином, ми готові провести вільні та справедливі вибори. Але немає жодних шансів провести такі вибори під дулом пістолета Росії", - сказав Яценюк.

"Ми проводитимемо вибори, і нове, законне керівництво отримає особливий статус. Інакше ми не можемо надати цей спеціальний статус терористам. Ми хочемо говорити із законно обраними чиновниками з Донецька та Луганська", - додав він.

Зокрема, за його словами, основною умовою є припинення вогню. "Я завжди говорю: послухайте, але якщо це припинення вогню, поясніть мені, що це означає? Ми втратили близько 90 українських солдатів після введення в дію режиму припинення вогню, понад 400 дістали поранень", - сказав прем'єр-міністр.

Наступним кроком, наголосив він, є відведення важкого озброєння. "Ви знаєте, що вони зробили? Вони затягнули його (важке озброєння – ред.) назад, до дитячих садків, гаражів та супермаркетів", - повідомив прем'єр.

"І те саме питання стосується забезпечення кордону. Ми розуміємо, що Росія не прагне реалізувати (вимоги) цієї вирішальної частини Мінських домовленостей", - резюмував Яценюк.

Раніше керівник парламентської фракції "Блок Петра Порошенка" Юрій Луценко повідомляв, що Донбас не може отримати жодного особливого автономного статусу, він може тільки отримати більше повноважень нарівні з іншими регіонами України в рамках децентралізації влади.

Раніше президент України Петро Порошенко заявив, що місцеві вибори в Україні пройдуть 25 жовтня і переносити дату проведення волевиявлення ніхто не буде.

Експерти прогнозують, що чергові місцеві вибори, швидше за все, буде проводити старий склад Центральної виборчої комісії, за старим законом зі змішаною системою, але з деякими змінами.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини України | Переглядів: 980 | Додав: adminA | Теги: міжнародними стандартами, особливий статус Донецької, Луганської областей, виборів, Яценюк, Київ, українськими законами | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]