Пт, 2024-04-19, 08:52
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:26
Кілери "Мосада" вбивають іранських фізиків-ядерників
Інші останні Новини світу

Американські ЗМІ заявили, що спецслужби Ізраїлю знищують розробників іранської ядерної програми. Зокрема, "Мосад" звинувачують у вбивстві в Тегерані одного з керівників іранської ядерної програми Мустафи Ахмаді Рошана.

З посиланням на "західні розвідувальні джерела" журнал Time написав, що за вбивством Рошана і тоьх його колег, убитих раніше, стоїть ізраїльський "Мосад", передає NEWSru.co.il. 

Виконавцями цих вбивств, як стверджує Time, були іранці, що пройшли підготовку в "Мосаді".

Time не наводить ніяких доказів даної версії, але відзначає схожість сценаріїв ліквідації чотирьох іранських учених-ядерників: всіх убито вранці, по дорозі на роботу, у всіх випадках діяли "чорні мотоциклісти".

У коментарях ізраїльських ЗМІ з приводу даної публікації наголошується одна делікатна обставина: стаття в Time вийшла майже одночасно з інтерв'ю президента Ізраїлю Шимона Переса іспаномовної редакції CNN, в якому він категорично заявляв про непричетність Ізраїлю до вбивства Рошана.

Раніше про непричетність США до цього вбивства заявляли держсекретар Хілларі Клінтон і міністр оборони Леон Панетта. При цьому під час зустрічі з військовослужбовцями на базі в Техасі 12 січня Панетта сказав: "Я не впевнений в тому, хто був причетний. У нас є деякі ідеї з приводу того, хто міг бути причетний. Але ми не знаємо в точності, хто був причетний".

Міжнародні агентства цитували і заяву якогось анонімного джерела в керівництві Ізраїлю, що сказав, що він не знає, хто убив іранського ядерника, але, у будь-якому випадку, "Ізраїль не оплакує цю втрату". Цю цитату, в дещо іншому вигляді, наводить і журнал Time.

Офіційний Тегеран звинувачує у вбивстві Мустафи Ахмаді Рошана США та Ізраїль. Практично всі державні лідери Ісламської республіки Іран виступили із заявами з приводу того, що за вбивством стоять "агенти ЦРУ і Мосада".

12 січня в іранських ЗМІ публікувалися твердження про те, що іранські спецслужби мають в своєму розпорядженні переконливі докази наявності "американського та ізраїльського сліду" у всіх випадках вбивств іранських учених-ядерників і військових, пов'язаних з ракетною програмою. Але поки що ці "докази" не були оприлюднені

Тим часом, в іранських ЗМІ звучать погрози почати полювання на ізраїльтян у всьому світі.

32-річний професор Тегеранського технологічного університету Рошан, один з керівників розташованого в Натанзі заводу по збагаченню урану, був убитий вранці 11 січня в результаті вибуху автомобіля Peugeot 405 на півночі Тегерана.

В результаті спрацьовування магнітного вибухового пристрою, було поранено ще декілька чоловік - зокрема, водій-охоронець ученого і якийсь колега Рошана, охоронець пізніше помер в лікарні.

Свідки заявляють, що мотоцикліст в чорному прикріпив магнітний вибуховий пристрій до корпусу автомобіля, що стояв в пробці, і втік - через лічені секунди прогримів вибух.

Рошан був віце-президентом компанії, яка створила в Натанзе завод зі збагачення урану (за іншими даними, він обіймав також посаду комерційного директора цього заводу).

Відомо, що Рошан відповідав за розробку і виробництво центрифуг в Організації з атомної енергії Ірану.

У іранських ЗМІ не опубліковано ніяких доказів причетності Ізраїлю або США до вибуху в Тегерані. Агентство ISNA цитує вчорашню публікацію французької газети Le Figaro, в якій події в Тегерані пов'язують з посиленням присутності "Мосаду" в Курдистані, в районі кордону з Іраном, після виведення американських військ з Іраку.

Іранські лідери заявляють про те, що вибух в Тегерані був відповіддю ворогів Ірану на повідомлення про успішний початок збагачення урану на підприємстві у Фордо. Місцеві ЗМІ публікують списки вчених і військових, пов'язаних з ядерною або ракетною програмами, які були убиті за останні роки.

За останні роки в Ірані загинули декілька фізиків-атомників і високопоставлених військових, що мали безпосереднє відношення до ядерних розробок. У низці випадків Іран надававнеправдиву інформацію.

В кінці липня 2011 року був застрелений 35-річний Даріуш Резаї. Офіційний Тегеран поспішив заявити, що мова йде про аспіранта, що займався дослідженнями в сфері електроніки. Пізніше з'ясувалося, що Резаї був доктором ядерної фізики.

12 січня 2010 року в північному передмісті був убитий професор Масуд Алі Мохаммаді. 29 листопада того ж року в різних районах Тегерана були  здійснені замахи на фізиків-ядерників Маджіда Шахріарі і Ферейдуна Аббасі. Шахріарі загинув, Аббасі вижив і згодом очолив ядерну програму Ірану.

У всіх випадках діяли "чорні мотоциклісти", що використали компактні бомби і автоматичну зброю. Іранська влада заявляла, що це - "агенти Мосаду". Але жоден "чорний мотоцикліст" досі не був арештований.

Нагадаємо також, що в останні місяці сталося декілька вибухів на іранських об'єктах, що мають безпосередній стосунок до ядерних і ракетних розробок. Повідомлялося і про атаки на комп'ютери, що керують процесом збагачення урану.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1159 | Додав: adminA | Теги: спецслужби Ізраїлю знищують | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]