Пт, 2024-03-29, 07:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:28
Кличко відмовився від демкоаліції до виборів. Опозиція підозрює підступ
Інші останні Політичні новини
Лідер партії "УДАР" Віталій Кличко вважає, що про формування коаліції потрібно говорити після виборів, а не підписувати чергових декларацій та угод. Про це повідомляє прес-служба УДАРу.

"Партія "УДАР" пропонує сформувати коаліцію демократичних сил у парламенті нового скликання одразу після виборів до ВР. Це відповідає європейській традиції, коли демократичні партії, які пройшли до парламенту, об’єднують свої зусилля та виробляють спільну стратегію дій", – заявив Кличко.

"Ми поважаємо пропозицію наших партнерів по опозиції, але вважаємо, що перемога на виборах і захист результатів голосування, а не підписання чергових заяв, декларацій та угод – ось головне завдання опозиції в ці дні",– йдеться в заяві УДАРу.

Кличко зазначив, що "позиція УДАРу – прозора, відкрита і чесна – без ультиматумів, попередніх вимог і кулуарних домовленостей".

Партія "УДАР" також готова запропонувати свій варіант угоди про створення коаліції демократичних сил у новому парламенті, розповів Кличко.

"Ми готові найближчим часом прокоментувати і внести свої доповнення (до угоди про створення коаліції, запропонованої Об'єднаною опозицією) або запропонувати свій варіант. Нам треба спочатку отримати результат, потім його захистити. Спочатку вибори, потім - коаліція", - сказав Кличко.

Нагадаємо, що 17 жовтня Арсеній Яценюк направив Віталієві Кличку листа із закликом підписати угоду про коаліцію у майбутній Верховній Раді 19 жовтня.

Слід згадати, 14 жовтня завершилася кампанія з погодження кандидатів по мажоритарних округах від партії "УДАР" і Об'єднаної опозиції "Батьківщина". Не чекаючи з'їзду "Батьківщини", в УДАРі назвали 26 кандидатів, яких знімають з виборів на користь Об'єднаної опозиції, і вказали "Батьківщині" на 22 округи, в яких очікують підтримки своїх висуванців. Цю пропозицію соратники Юлії Тимошенко назвали ультиматумом, а опитані кандидати від Об'єднаної опозиції заявили, що продовжать боротьбу до кінця.

У свою чергу Київський осередок партії "Батьківщина" заявляє про свою категоричну незгоду з діями політичної партії "УДАР", яка в неділю оприлюднила списки кандидатів у народні депутати, яких вони знімають на користь кандидатів від ВО "Батьківщина", а також список кандидатур від "Батьківщини", які мають бути зняті на їхню користь.

15 жовтня "Батьківщина" ухвалила рішення про зняття 26 кандидатів у народні депутати у мажоритарних округах на користь партії "УДАР".

Кличко: УДАР і "Батьківщина" координують дії для захисту результатів виборів

Партія "УДАР" й Об'єднана опозиція "Батьківщина" координують свої дії для захисту результатів виборів до Верховної Ради 28 жовтня. Про це сказав лідер УДАРу Віталій Кличко на прес-конференції в Харкові.

"На сьогодні ми повністю координуємо наші дії, ми разом звертаємося до міжнародних спостерігачів, ми координуємо їхні дії й ті дільниці, на яких більша кількість можливостей махінацій, там, де немає достатньої кількості наших представників", - сказав Кличко.

За його словами, УДАР запропонував спільно захищати результати виборів і ВО "Свобода", але інтереси цієї політсили сконцентровані головним чином на західних регіонах.

Крім того, за словами Кличка, у ході зустрічей з виборцями під час передвиборчого турне по Україні він також закликає їх допомогти захистити результати голосування.

"Ми звертаємося до всіх громадян на всіх зустрічах, ми звертаємося до партнерів по демократичних принципах – не дозволити украсти наш вибір. У нас крадуть насправді завтрашній день, завтрашній день наших дітей", - сказав політик.

"Батьківщина": відмова Кличка - це крок, який грає на користь Партії регіонів

Об’єднана опозиція "Батьківщина" вбачає у відмові Віталія Кличка підписати угоду про створення коаліції демократичних сил у новому парламенті гру на користь Партії регіонів. Водночас вона сподівається, що після виборів депутати від УДАРу хоча б частково приєднаються до демократичних сил у парламенті.

"Відмова Віталія Кличка підписати угоду про створення Коаліції демократичних сил у майбутньому парламенті – це крок, який грає на користь Партії регіонів, це крок, який перетворює його на союзника "регіоналів", - йдеться у заяві об’єднаної опозиції.

"Це крок, який призведе до розпилення демократичних сил, а не до їх єднання у боротьбі з нинішнім режимом Януковича", - переконана "Батьківщина".

У політсилі обурюються, що партія "УДАР" "ще до початку виборів зірвала процес узгодження спільних дій демократичних сил", а минулого тижня "вийшла з переговорів з Об’єднаною опозицією щодо формування єдиного списку мажоритарних кандидатів та без будь-яких консультацій із партнерами оприлюднила своє рішення, яке дає можливість Партії регіонів додатково отримати декілька десятків депутатських мандатів".

"Із жалем ми мусимо констатувати, що у такий відповідальний час Віталій Кличко прийняв рішення, виходячи із своїх власних, меркантильних інтересів, а не з інтересів України, її народу", - заявляє "Батьківщина".

"Сьогодні наша дружня простягнута рука зависла у повітрі, однак ми переконані, що рано чи пізно, у повному складі чи у складі лише тих, хто встояв під тиском влади, фракція Віталія Кличка приєднається до демократичних сил у парламенті", - йдеться в заяві.

За словами "Батьківщини", Кличко через ЗМІ відмовився підписувати угоду "під абсолютно надуманим приводом небажання брати участь у розподілі портфелів". "В проекті цієї Угоди немає жодного слова про поділ якихось портфелів", - наголошує Об’єднана опозиція.

"Ще раз звертаємо увагу Віталія Кличка – мова йде сьогодні не про портфелі, а про єднання навколо певних цінностей, про формування нового демократичного, європейського курсу нашої країни. Ми твердо переконані – цей курс стане альтернативою згубній політиці нинішньої влади, що веде країну до національної катастрофи", - заявляє вона.

На думку "Батьківщини", підписання угоди "зменшило б можливість формування пропрезидентської більшості у майбутній Верховній Раді".

Експерти не вірять у союз опозиційних сил у новому парламенті

Керівник соціологічної компанії Research & Branding Group Євген Копатько сумнівається в об'єднанні опозиційних сил у Верховній Раді України після парламентських виборів.

"Я собі ледве уявляю об'єднання опозиції. У них вже нині маса розбіжностей, які складно вирішити", - сказав він на прес-конференції в Києві 18 жовтня.

Копатько зазначив, що партія "УДАР" заявила про те, що вони виконали всі домовленості з Об'єднаною опозицією "Батьківщина", і від того, яку відповідь дасть Об'єднана опозиція, залежатимуть їхні відносини на "фінішній прямій". У свою чергу директор Інституту української політики Кость Бондаренко висловив сумнів у тому, що після виборів політсили зможуть виконати свої передвиборчі обіцянки.

Він також вважає розмитими та неконкретними більшість виборчих програм мажоритарних кандидатів.

У "Свободі" кажуть, що Кличко після виборів домовиться з переможцем

Заява партії "УДАР" ставить під сумнів демократичні наміри Віталія Кличка і говорить про те, що після виборів він домовиться з переможцем. Про це 18 жовтня, розповів заступник голови партії "Свобода" Андрій Мохник, передає НБН.

"Сьогодні Віталій Кличко не готовий відповісти на головне питання, яким визначається опозиційність політсили на сьогодні – буде УДАР голосувати за імпічмент президента Януковича чи ні", - сказав пан Мохник.

Представник "Свободи" вважає, що неготовність лідера УДАРу відповісти на це ключове питання свідчить про те, що після виборів Віталій Кличко буде домовлятися з їх переможцем незалежно від того, хто це буде - Партія регіонів чи Об'єднана опозиція.

"Торгівля "золотою акцією" раніше була характерною для комуністів і буде дуже шкода, якщо УДАР продовжить цю традицію", - додав Андрій Мохник.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1109 | Додав: adminA | Теги: демкоаліції до виборів, підступ, кличко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]