Пт, 2024-04-26, 00:31
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:45
Коаліція узгодила зміни до закону про люстрацію
Інші останні Політичні новини

Міністр юстиції Павло Петренко заявляє про внесення у Верховну Раду зміненого закону "Про очищення влади" (про люстрацію). Про це 15 квітня він сказав в ефірі телеканалу "Україна".

"Члени робочої групи, які працювали при Мін'юсті, народні депутати - члени коаліції заявили, що відповідні зміни готові, і документи подані на реєстрацію у Верховну Раду", - сказав він.

Зі слів Петренка, депутати врахували всі зауваження, які були зроблені Європейською комісією "За демократію через право" ("Венеціанська комісія"). Голова Мін'юсту розраховує, що парламент найближчим часом розгляне запропоновані зміни.

"Закон про очищення влади був спрямований на те, щоб прибрати всі наслідки узурпації влади Януковичем. На жаль, сім судів, які в 2010 році розглядали подання щодо зміни Конституції, досі перебувають у складі Конституційного суду і 16 квітня братимуть участь у розгляді... Згідно з законом у судді є право на самовідвід, якщо є конфлікт інтересів або ймовірність того, що є обставини, коли суддя може бути неупередженим. Ми розраховуємо, що ці судді використають це право. Це їхнє право, а не обов'язок. Вони використають це право, якщо буде мінімальне відчуття того, що є певний конфлікт інтересів", - зазначив міністр.

За його словами, розгляд справи має відбуватися публічно та у суворій відповідності до Конституції і законодавства України. Відповідаючи на запитання про те, скільки часу триватиме розгляд цього питання, Петренко припустив, що це може забрати кілька місяців.

Зазначимо, Конституційний суд закон про очищення влади почне розглядати у четвер, 16 квітня. Верховний суд просить КСУ визнати неконституційним звільнення чиновників у порядку люстрації без встановлення індивідуального характеру їхньої відповідальності.

Прем'єр-мінстр Арсеній Яценюк вважає, що це подання зробили колишні можновладці, які таким чином хочуть повернутися до влади. А Конституційний суд, за його словами, причетний до злочинів попереднього режиму і подій на Майдані, оскільки повернув Януковичу надмірні повноваження і допустив узурпацію ним влади.

Довідка

16 жовтня 2014 року набув чинності закон "Про очищення влади" (люстрацію). Закон визначає очищення влади (люстрацію) – як встановлену ним (законом) або рішенням суду заборону окремим фізичним особам займати певні посади (перебувати на службі) (окрім виборних посад) в органах державної влади та органах місцевого самоврядування.

Закон, зокрема, застосовується до осіб, які обіймали сукупно не менше одного року вищу керівну посаду (посади) у період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року, і до тих державних посадовців, які обіймали посаду (посади) у період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року і не були звільнені у цей період з відповідної посади (посад) за власним бажанням.

Ці люди не зможуть працювати в органах державної влади протягом найближчих 10 років.

Європейська комісія "За демократію через право" (Венеціанська комісія) розглядає закон України про очищення влади.

Раніше голова комісії Джанні Букіккіо заявляв, що люстрацію в Україні слід призупинити з тим, щоб доопрацювати закон про очищення влади.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 889 | Додав: adminA | Теги: закону про люстрацію, коаліція, зміни | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]