Сб, 2024-04-20, 15:38
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:15
Коаліція втратила статус більшості в Раді: Ляшко забрав підписи
Інші останні Політичні новини

Лідер Радикальної партії нардеп Олег Ляшко передав спікеру Володимиру Гройсману документ про відкликання депутатами від Радикальної партії своїх підписів під коаліційною угодою.

Про це після наради у Гройсмана у четвер, 24 березня, заявила депутат від "Народного фронту" Вікторія Сюмар, повідомляє "Українська правда".

"Олег Ляшко передав Володимиру Гройсману свої підписи, що він відкликає підписи своїх депутатів під коаліційною угодою. Таким чином на сьогодні там залишається менш ніж 226 підписів. Учасники наради зійшлися на тому, що є сумніви щодо існування на сьогоднішній день коаліції", – сказала вона.

Заступник голови фракції ВО "Батьківщина" Сергій Соболєв в свою чергу зазначив, що Україна шосту добу перебуває під загрозою оголошення дострокових парламентських виборів, передає "Інтерфакс-Україна".

"Констатовано, що 36 днів тому коаліції немає (перестала існувати). Таким чином фактично всі заяви про те, що коаліцій існувала, тому що хтось не подавав якісь підписи, - вони дезавуйовані, бо інакше не було б сенсі сьогодні збиратися... Всі зрозуміли, що країна шості стуки живе під загрозою в будь-який момент оголошення дострокових парламентських виборів", - заявив він після наради голів парламентських фракцій у Верховній Раді.

Також Соболєв заявив, що фракція "Батьківщина" запропонувала в понеділок 28 березня ввечері провести зустріч за участю президента України Петра Порошенка, прем’єр-міністра Арсенія Яценюка та голів фракцій Верховної Ради, інформує УНІАН.

Він сказав: "Ми запропонували на понеділок на вечір провести зустріч за участю президента України безпосередньо у президента України, прем`єр-міністра України і всіх голів фракцій та керівництва парламенту, де ми повинні зрозуміти, яка позиція є у прем`єр-міністра, яка позиція є у фракцій парламенту".

За словами Соболєва, така зустріч дасть можливість зрозуміти, наскільки "ми просунулися по варіанту, коли ми виходимо з цієї кризи політичної та економічної через реформування коаліції, обрання нового прем`єр-міністра, створення уряду".

Також Соболєв зауважив, що фракція "Батьківщина" не пропонуватиме жодної кандидатури на посади в майбутній уряд. За його словами, "наша фракція заявила, що ми ніякої участі в наступному уряді брати не будемо".

"Ми чітко донесли свою позицію до наших колег, з якими ми вели сьогодні переговори", - сказав Соболєв.

Він вкотре наголосив, що "якщо ми ще раз повертаємось у коаліцію, ніяких посад в уряді ми не будемо брати".

Нагадаємо, у лютому з коаліції "Європейська Україна" вийшли фракції "Самопоміч" і "Батьківщина". Фракція Радикальної партії Олега Ляшка теж заявила, що вийшла з коаліції ще у вересні минулого року, однак парламентарі від цієї фракції свої підписи з коаліційної заяви тоді не відкликали.

Коаліція втрачає статус парламентської більшості, якщо в ній число депутатів менше за мінімально необхідне у 226 депутатів.

Згідно з Конституцією України, діяльність коаліції вважатиметься припиненою після того, як депутати всіх фракцій, які заявили про вихід із коаліції – Радикальної партії, "Батьківщини" й "Самопомочі" – відкличуть свої голоси з коаліційної угоди. Без представників "Самопомочі", тимошенківців і "радикалів" у коаліції "Європейська Україна" залишається 217 депутатів при мінімально необхідних 226 членів для формування більшості.

Після цього нова коаліція має бути сформована впродовж одного місяця від дня припинення діяльності попередньої коаліції.

Якщо ж впродовж одного місяця у Верховній Раді не буде сформовано коаліцію, президент має право, але не зобов'язаний, достроково припинити повноваження парламенту.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 830 | Додав: adminA | Теги: Ляшко, рада, коаліція, статус більшості, підписи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]