Чт, 2024-04-25, 06:06
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:49
Кого в Україні позбавлять виплат- на пенсію в 60 не розраховуйте
Інші останні Економічні новини

На пенсію в 60 не розраховуйте: кого в Україні позбавлять виплат

Українці продовжують працювати, розмінявши сьомий десяток, - у них не вистачає стажу

Пенсія в Україні стає розкішшю. Справа в тому, що більше двох років тому в Україні стартувала пенсійна реформа, в рамках якої істотно підвищилися вимоги до страхового стажу: українцям потрібно буде мати не менше 35-ти років стажу, щоб вийти на пенсію в 60.

Про це йдеться у матеріалі “Апострофа“.

Реформа формально не вплинула на пенсійний вік (для жінок з 2011 року пенсійний вік щорічно підвищується на 6 місяців і до 2021 року він досягне 60 років), але в реальності українці продовжують працювати, розмінявши сьомий десяток.

Причин для цього декілька. Так, пенсія є непоганою надбавкою до зарплати, розмір якої продовжує бути найнижчими не лише в Європі, але і в країнах колишнього СРСР. Крім того, наявність пенсійного посвідчення надає власникові деякі пільги (право на безкоштовний проїзд у громадському транспорті, наприклад).

Однак головна причина в тому, що далеко не всі українці в цьому віці мають право на пенсію – немає  стажу.

З 2018 року необхідний для отримання пенсії страховий стаж протягом 10-ти років збільшується на один рік. У 2018 році для того, щоб вийти на пенсію в 60 років, потрібно було мати стаж не менше 25 років, до 1 січня 2028 року мова буде йти про 35 років. З 1 січня 2020 року вимога щодо стажу буде на рівні 27 років.

Якщо немає стажу в 60, потрібно працювати до 63-х років (в цьому випадку для виходу на пенсію в 2020 році знадобиться всього 17 років стажу). А якщо дотягнути до 65-ти років, для виходу на пенсію знадобиться всього 15 років стажу.

Головна проблема зі стажем полягає в тому, що мова йде про легальне працевлаштування. При цьому облік страхового стажу в Україні ведеться тільки з липня 2000 року, а до цього часу враховується так званий трудовий стаж – грубо кажучи, по трудовій книжці. А в “лихі 90-е” українців були змушені працювати неофіційно. Значить, необхідний для пенсії стаж не враховувався. Більш того, далеко не всі українці і зараз працевлаштовані офіційно – на пенсію в 60 такі люди можуть не розраховувати.

Такі українці будуть отримувати так звану соціальну пенсію. Але і тут не все так просто, уточнює видання. Соціальну допомогу не отримуватимуть громадяни, які продовжують працювати або мають будь-який інший дохід. Її також не призначать, якщо хтось з членів сім’ї протягом попереднього року здійснив покупку на суму більше 50 тисяч гривень, якщо у його сім’ї у володінні є більше одного будинку або квартири, чи більше одного автомобіля, якщо середньомісячний сукупний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу за останні півроку перевищує 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (з 1 грудня 2019 року до 1 липня 2020 року він буде на рівні 1638 гривень в місяць, зараз – 1564 гривні).

Як повідомлялося раніше, пенсія в Україні може призначатися достроково матерям дітей з інвалідністю, які виховували їх до шести років.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1014 | Додав: adminA | Теги: україна, пенсія в 60 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]