Ср, 2024-04-24, 09:16
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:59
Коко Шанель підозрюють у зв'язках з нацистами - у Франції розсекретили архіви спецслужб
Інші останні Новини Європейського Союзу

Французькі історики в середу оприлюднили архіви спецслужб часів Другої світової війни, в яких міститься унікальна інформація про підпільні операції нацистів і французького Опору, повідомляє Associated Press.

У документах, які багато років зберігалися в Венсанському замку, є дані на кілька тисяч агентів спецслужб, з-поміж них на відому французьку дизайнерку Коко Шанель. Ці матеріали досі не були вивчені істориками, які не мали до них доступу.

Як наголошується, в досьє на Шанель, зокрема, є записка, написана анонімним джерелом французькому Опору в листопаді 1944 року.

"Джерело в Мадриді повідомило нам, що мадам Шанель у 1942-1943 роках була коханкою і агентом барона Ганса Ґюнтера фон Дінклаґе. Дінклаґе був аташе посольства Німеччини в 1935 році. Він працював як пропагандист, і ми підозрюємо його в тому, що він є німецьким агентом", - йдеться в документі.

За словами відповідального за зберігання архіву спецслужб Фредеріка Кегінера, в записах йдеться, що Коко Шанель була записана в документах як агент Абверу - органу військової розвідки і контррозвідки Третього рейху в 1919-1944 роках, який входив до складу Верховного командування Вермахту.

У той же час Кегінер зазначив в інтерв'ю АР, що німці могли внести ім'я Коко Шанель як потенційного джерела інформації і виконавця доручень, проте невідомо, чи знала вона про свій статус.

З початком війни Шанель закрила свій модний будинок і магазини. Після арешту її племінника вона зв'язалася з німецькою владою, отож після звільнення Франції її звинуватили в колабораціонізмі й вислали з країни. Як зазначає РІА "Новости", раніше історики підозрювали Шанель в тому, що вона не тільки подавала в Абвер відомості, а й відзначилася більш ніж десятьма шпигунськими місіями.

Коко Шанель заснувала модний будинок Chanel і справила великий вплив на моду XX століття. Вона, зокрема, запровадила в жіночу моду приталений жакет і маленьке чорне плаття. Також уславилася своїми фірмовими аксесуарами і парфумерною продукцією.

Раніше після відкриття публічного доступу до так званого архіву Мітрохіна - документів, переданих на Захід радянським втікачем, стало відомо, що Ейнар Герхардсу, який протягом 14 років очолював уряд Норвегії, співпрацював з КДБ СРСР.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 787 | Додав: adminA | Теги: архіви спецслужб, зв'язки, нацисти, Коко Шанель, Франція | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]