Сб, 2024-04-20, 05:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:11
Коли Рада повернеться до земельного питання - Гройсман розповів
Інші останні Економічні новини

Жодних рішень щодо продовження мораторію на землю на 2017 рік не буде доти, доки не будуть вивчені та розглянуті всі нюанси з обігом земель.

Про це у п'ятницю, 3 червня, під час Години запитань до уряду у Верховній Раді заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, повідомляє "Укрінформ".

"Як ви знаєте, Верховна Рада України прийняла рішення про продовження мораторію на землю до кінця 2016 року, і далі це буде питання Верховної Ради, яке вона буде приймати рішення в 2017 році. Але у нас є зареєстрований законопроект про обіг земель, і жодних рішень щодо мораторію не може бути до тих пір, доки ми не зрозуміємо всі нюанси поводження з землею, інакше це все буде дуже жахлива ситуація", - сказав Гройсман.

За його словами, визначитися із законом про обіг земель потрібно в першу чергу.

"Питання землі є надзвичайно чутливим, треба радитися з аграріями, власниками, розуміти, чого вони хочуть, і приймати консолідоване і спільне рішення", - зазначив прем’єр.

Як повідомлялося, у листопаді 2015 року Верховна Рада продовжила мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2017 року. Запровадження повноцінного ринку землі є одним із зобов'язань України перед Міжнародним валютним фондом. Крім того, на необхідності розробки законодавства для запуску і функціонування ринку землі не раз наполягав президент України Петро Порошенко.

Разом з тим, Україна досі не має необхідної законодавчої бази для повноцінного функціонування ринку землі, а також сформованого кадастру земель.

Наприкінці лютого на той момент прем`єр-міністр України Арсеній Яценюк запропонував продати на відкритому аукціоні 1 млн га державної землі, що перебуває в тіньовому або корумпованому обороті. Всього в Україні налічується близько 10 млн га державних земель.

Експерти розділилися в думках з приводу скасування мораторію. Одні вважають, що його продовження створює тіньовий ринок землі, інші вказують на те, що скасування мораторію призведе до збезземелення селян і скуповування землі закордонними компаніями.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 867 | Додав: adminA | Теги: Гройсман, рада, земельне питання | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]