Пт, 2024-04-19, 05:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:06
Коломойському у справі "ПриватБанку" може загрожувати від семи до 12 років в'язниці - Рябошапка
Інші останні Кримінальні новини

Рябошапка: Коломойському у справі "ПриватБанку" може загрожувати від семи до 12 років в'язниці

Колишній співвласник "ПриватБанку" Ігор Коломойський може стати обвинуваченим у справі про виведення коштів із банку, однак розслідування НАБУ всіляко гальмує Служба безпеки України. Про це заявив ексгенпрокурор Руслан Рябошапка.

Рябошапка: У справі "ПриватБанку" залишалося тільки зробити економічну експертизу

Злочин, пов'язаний із виведенням коштів із "ПриватБанку" напередодні націоналізації, належить до тяжких, колишнім співвласникам фінустанови, зокрема бізнесменові Ігорю Коломойському, може загрожувати реальний строк ув'язнення. Про це в ефірі "24 каналу" 3 квітня сказав ексгенпрокурор України Руслан Рябошапка.

"Важко говорити наперед, яка відповідальність загрожує, оскільки для того, щоби визначити міру покарання, необхідно з‘ясувати багато різних обставин. Але очевидно, що злочин є тяжким. Здається, від семи до 12 років позбавлення волі передбачає санкція ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою. – "ГОРДОН"), в якій може фігурувати в тому числі і колишній співвласник "ПриватБанку". Це залежить від багатьох чинників, але це достатньо реально. Відповідно до Кримінального кодексу", – заявив Рябошапка.

За його словами Національне антикорупційне бюро, якому Офіс генпрокурора передав матеріали справи, близьке до закінчення розслідування.

"Залишалося лише зробити економічну експертизу, але нам просто не дали цього зробити. Наскільки я знаю, ця експертиза досі не проведена, а тому ніякого руху далі щодо "ПриватБанку" не може бути. Для виконання експертизи НАБУ зверталося до відповідного інституту СБУ. За декілька місяців можна було б усе-таки завершити цю експертизу і віддати матеріали НАБУ", – зазначив колишній керівник української прокуратури.

Він побоюється, що через зволікання в Службі безпеки кримінальне провадження буде "втрачено" і нікого притягнути до відповідальності не вдасться.

Генеральна прокуратура з червня 2017 року вела розслідування за фактом створення злочинної організації з метою заволодіння протягом 2008–2016 років грошовими коштами "ПриватБанку" в особливо великих розмірах колишнім менеджментом фінустанови. За даними слідства, з 20 жовтня до 22 листопада 2016 року, перед націоналізацією фінустанови, "ПриватБанк" видав 36 кредитів юрособам на строк від восьми до 10 років за ставкою 10,5% річних на загальну суму 126,9 млрд грн. Ці кошти не затрималися на рахунках дебіторів, їх відразу ж перевели в рахунок погашення кредитів 193 юридичних осіб.

У листопаді 2019 року більше ніж 3000 томів кримінального провадження передали в НАБУ.

"ПриватБанк" націоналізували 18 грудня 2016 року, на той момент це був найбільший приватний банк України. На його докапіталізацію держава витратила майже 200 млрд грн. Колишні акціонери, бізнесмени Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, у судовому порядку намагаються домогтися скасування націоналізації і повернути банк.

За словами голови ради Національного банку України Богдана Данилишина, в судах розглядають приблизно 600 справ щодо "ПриватБанку".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 768 | Додав: adminA | Теги: Приватбанк, від семи до 12 років в'язниці, Коломойський, рябошапка | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]