Ср, 2024-04-24, 03:21
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

00:05
Комета, світність якої подібна до повного Місяця, наблизиться до Землі у листопаді 2013
Інші останні Новини світу науки і технологій
Комета PanSTARRS в ці дні видна з Північної півкулі; у листопаді на небі буде видна інша комета, яка буде світити як повний Місяць, пише Газета.Ru.

Щоб побачити комету PanSTARRS, потрібно зорієнтуватися по сторонах світу і подивитися на захід через деякий час після заходу Сонця. Дивитися потрібно якраз у тому напрямку, де Сонце сховалося за обрій. Якщо спостерігати з середніх широт північної півкулі, то комета буде знаходитися невисоко над горизонтом.

Спостереження комети ускладнюються невеликим періодом її видимості (буквально 20-30 хвилин), а також тим, що вона знаходиться невисоко над горизонтом, і світло від неї проходить через товстіший шар земної атмосфери, ніж світло від об'єктів, що мають велику висоту.

Ситуація трохи покращиться ближче до 20 березня, а комета поступово буде втрачати свою яскравість, так як вона віддаляється від Сонця.

Дана комета була відкрита у червні 2011 року за допомогою системи PanSTARRS (Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System - система телескопів панорамного огляду і швидкого реагування), на честь якої і отримала свою назву. PanSTARRS являє собою комплекс з чотирьох автоматизованих телескопів (кожен має діаметр 1,8 метра), розташованих на вершині вулкана Мауна-Кеа на Гавайських островах. Астрономи проводять тут огляд порядку 3/4 усього неба на предмет відкриття нових астероїдів, комет, змінних зірок та інших космічних об'єктів. Проект PanSTARRS є міжнародним, у ньому беруть участь, наприклад, астрономи з Німеччини, Великобританії, Тайваню та США.

Одним із джерел фінансування проекту є військово-повітряні сили США.

Жителі північної півкулі давно не мали можливості спостерігати яскраві комети. По суті, остання така можливість була у них у 1997 році, коли вечорами вони могли спостерігати за кометою Хейла-Боппа, блиск ядра якої досягав -1m зоряної величини (можна порівнювати з найяскравішою зіркою на небі - Сиріусом ). Роком раніше можна було побачити трохи більш слабку (в п'ять-шість разів) комету Хіякутаке.

По своїй яскравості комета PanSTARRS якраз знаходиться між кометами Хейла-Боппа і Хіякутаке.

"Комета Хіякутаке мала довгий вузьконаправлений хвіст. Комета PanSTARRS ж за структурою більш схожа на комету Хейла-Боппа і має одразу три хвоста. Один - газовий, який світиться за рахунок флюоресценції. Інший - пиловий, який світиться за рахунок відбитого сонячного світла і тиску сонячного випромінювання, він завжди спрямований у протилежний від Сонця бік. Третій хвіст - це важкі більші частки, метеороіди", - пояснює керівник наукових проектів обсерваторії "Ка-Дар" Станіслав Короткий.

Система, подібна PanSTARRS, є і в Росії. Так, у 2010 році Леонід Єленін став першим в історії сучасної Росії астрономом, який відкрив комету на розташованому в США, в горах Нью-Мексико, 45-сантиметровому телескопі недержавної системи спостереження за небом проекту ISON (International Scientific Optical Network, раніше - ПулКОН, "Пулковська кооперація оптичних спостерігачів"). У вересні 2012 року в ході спостережень на обсерваторії, розташованої в районі Кисловодська і яка входить в мережу ISO, російський астроном-любитель Артем Новічонок і його колега з Бєларусі Віталій Невський відкрили комету C/2012 S1. Після визначення її орбіти відразу ж стало ясно, що ця комета (яка за логікою мала називатися комета Невського - Новічонка, але в ЗМІ її стали називати на честь мережі - комета ISON), ймовірно, стане найяскравішою в цьому десятилітті.

Після зведення воєдино даних двох тисяч спостережень стало ясно, що блиск даної комети до кінця року може досягти блиску повного Місяця.

Таким чином, комета ISON може стати найяскравішою за останні сто з гаком років. Втім, поки комета знаходиться занадто далеко, що не дає можливості вивчити її структуру і зробити прогноз з великою точністю. Крім того, існує можливість розпаду комети з наближенням до Сонця, як це сталося з кометою C/2010 X1, відкритою російським астрономом Леонідом Єленіним.

У 1986 році відбулося чергове зближення з Сонцем однієї з найвідоміших комет, комети Галлея. Спрямовані до неї космічні апарати "Вега" і "Джотто" дозволили отримати вичерпну інформацію про будову комети. Так, виявилося, що ядро ​​комети Галлея являє собою буквально купу сміття і складається в основному зі звичайного льоду з невеликими включеннями вуглекислих і метанових льодів, а також пилових частинок. Ці частинки утворюють оболонку комети, яка з її наближенням до Сонця під тиском сонячних променів і сонячного вітру переходить у хвіст.

З інших комет, видимих ​​за останній час, варто відзначити так звану Денну комету 1910 року, яка за яскравістю перевершила Венеру. Найяскравішою кометою останнього часу (навіть не за останні сторіччя, а за останні тисячоліття) є Велика вереснева комета 1882 (C/1882 R1), яку можна було бачити на небі навіть вдень, і яку, ймовірно, описав в 1899 році в фантастичному оповіданні "Зірка" англійський письменник Герберт Веллс. Комета ISON має всі шанси перевершити цю комету, і тоді це буде красиве і незабутнє видовище.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1516 | Додав: abel | Теги: комета PanSTARRS | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]