Пт, 2024-03-29, 12:09
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:57
Комуністів і КГБістів пропонують не допускати до влади
Інші останні Політичні новини

Комітет з питань люстрації пропонує не допускати до державних посад колишніх комуністів, КДБістів та корупціонерів.

Про це заявив на брифінгу у середу голова комітету Єгор Соболєв, повідомляє "Українська правда".

За його словами, йдеться насамперед про посади в судах, прокуратурах, правоохоронних органах та інших силових структурах.

Він нагадав, що прийняття на роботу має відбуватися за результатами відкритих конкурсів.

"Але право подавати заявку не повинні мати колишні начальники комсомольських і компартійних організацій в Радянському Союзі. Ця тема актуальна і зараз. Ідеться, наприклад, про Олександра Турчинова, Олександра Єфремова та ще цілу низку людей", - розповів Соболєв.

"Також ми пропонуємо заборонити брати участь у конкурсі людям, які працювали в КДБ, були агентами КДБ або навчались у його школах. Під таку категорію, зокрема, потрапляє нинішній глава СБУ Валентин Наливайченко. І киньте в мене камінь, хто вважає, що він працює ефективно, і СБУ під його керуванням забезпечує країні результат", - додав він.

Також, за словами Соболєва, брати участь у конкурсі пропонується заборонити колишнім очільникам держорганів, які під час революції не пішли з посад, тим, хто підтримував анексію Криму та порушення територіальної цілісності і тим, хто "не може пояснити джерела своїх доходів, та доходів своєї сім'ї".

На запитання про те, що таке рішення може призвести до того, що можна й не назбирати достатньої кількості професіоналів на держпосади, Соболєв навів приклад Чехії, коли спецслужбу країни створили заново і "першим її очільником був художник".

"Керівник спецслужби Польщі розповів, що брав на роботу журналістів, які працювали набагато ефективніше, і тепер спецслужба користується найбільшою довірою серед громадян", - заявив Соболєв.

"Люди на Майдані не зробили важливого кроку: вони привели до влади нинішніх керівників, але не пішли керувати цією державою. Я говорив, що таким чином ви ніколи не виграєте", - додав він.

За словами Соболєва, відповідні зміни до закону про люстрацію комітет збирається в п'ятницю о 17 годині передати президенту Петрові Порошенку, і запросив небайдужих приєднатися до акції.

Соболєв скаржиться на СБУ і ГПУ: роблять вигляд, що люстрація їх не стосується

У Люстраційному комітеті звинувачують СБУ та ГПУ у нехтуванні відкритим конкурсом з кадрових призначень.

Про це сказав глава комітету Єгор Соболєв на прес-конференції у середу.

Він нагадав, що на заклики щодо конкурсу відгукнувся Мін'юст, тоді як у МВС після перших результатів почалося затягування процесу.

"В дев'яти областях конкурс відбувся, в шести – подали заявки, а ще в 10 регіонах, зокрема і на Донбасі, конкурсів просто не було оголошено", - розповів Соболєв.

"З СБУ і ГПУ у нас не було жодного контакту. Вони зробили вигляд, що це їх не стосується", - обурився він.

За інформацією Соболєва, "там жах".

"Люди, які прийшли щось змінювати, залишились у меншості і навіть не можуть заявити про це вголос", - розповів він.

"По лінії Міноборони, скажіть мені, хто, крім Житомирської аеромобільної бригади, діє ефективно зараз на Донбасі? Лише добровільні громадські формування, як батальйони "Дніпро" та "Донбас", - сказав Соболєв.

Він також запропонував перерозподілити держфінансування таким чином, щоб бійці територіальних батальйонів оборони отримали належний досвід, озброєння та забезпечення.

Нагадаємо, Єгор Соболєв раніше заявляв, що в лавах Міністерства внутрішніх справ проведуть люстрацію. Критерії до нових керівників міліції та ДАІ областей, механізми відбору та консультацій з людьми обіцяють виробити публічно.

13 березня в.о. генерального прокурора України Олег Махніцький повідомив журналістів, що в органах прокуратури починається процес люстрації.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 907 | Додав: adminA | Теги: не допускати до влади, Комуністів і КГБістів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]