Ср, 2024-04-24, 02:07
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:25
кремль активізував проросійські організації у Європі для підриву єдності ЄС
Інші останні Іноземна преса про Україну

росія почала просувати псевдомиротворчі ініціативи в Європейському Союзі. Вустами своїх агентів впливу у Східній Європі, зокрема в Польщі, кремль тиражує наративи про небажаність підтримки України та необхідність сідати за стіл переговорів.

Особливо досяг успіху в цьому "Польський антивоєнний рух". Ситуацію описав інформаційний ресурс Nowiny Polskie з посиланням на матеріал у чеському виданні Aktualni zpravy.

"росія посилено залучає до псевдомиротворчого дискурсу маргінальні чи націоналістичні рухи, а також створює власні проєкти для просування своїх псевдомиротворчих планів, які потрібні лише заради одного – тактичної паузи та накопичення військового ресурсу для повторної активізації бойових дій", – йдеться у повідомленні.

За даними чеських журналістів, днями активісти "Польського антивоєнного руху" анонсували проведення так званої антивоєнної акції "Разом за мир". Вони запланували її 1-2 травня у Пораюві Нижньосілезького воєводства на кордоні Польщі, Чехії та Німеччини.

"Просуваючи власні псевдомиротворчі ініціативи через проведення таких акцій, москва намагається активізувати вплив проросійських рухів, які послаблюють єдність ЄС. Це російська гібридна загроза, яка робить Європу вкрай вразливою перед усім спектром викликів і загроз, що створює путін", – пишуть розслідувачі.

За їхніми словами, якщо така акція буде проведена, це означатиме тріумф у Євросоюзі радикальних та націоналістичних угруповань, які відкрито визнаються у симпатіях до рф. Це стане величезним кроком назад у європоцентристських здобутках Польщі й Чехії, а також посиленням впливу кремля у цих країнах.

"Це надасть путіну "зелене світло" до подальшої дестабілізації Європи", – наголошується у матеріалі.

За інформацією чеського інформресурсу, "Польський антивоєнний рух" – це організація, створена 3 лютого 2023 року в місті Ченстохова політологом Лешеком Сикульським. Вона виступає проти надання військової допомоги Україні у контексті протистояння російській збройній агресії.

Автори публікації пишуть, що рух офіційно не зареєстрований у Польщі, а в мережі його активно пропагує організація "білоруський військово-політичний огляд", яка активно підтримує розв'язану путіним загарбницьку війну проти України.

"Представники цієї організації були помічені в багатотисячному мітингу, проведеному 11 березня в Празі під гаслом "Чехія проти бідності". Присутні озвучували антиукраїнські й антинатівські гасла, деякі демонстранти мали на своєму одязі символіку ПВК "вагнер" і літеру Z. Після закінчення мітингу група учасників намагалася зняти український прапор із будинку Національного музею в Празі", – пише видання.

Журналісти також звернули увагу на те, що "Польський антивоєнний рух" послідовно просуває антиукраїнські та антиамериканські ініціативи, а засновник Сикульський на постійній основі озвучує проросійські пропагандистські наративи.

"Так, ще до створення "Антивоєнного руху", в листопаді минулого року Сикульський заявив, що США можуть змусити Польщу ввести свої війська на територію України у разі критичного ослаблення ЗСУ. А в лютому цього року запропонував виставити в місті Ченстохова антиукраїнські білборди", – наголосили в публікації.

Серед інших організаторів запланованого на травень заходу, як відзначають ЗМІ, фігурують організації United for Freedom та Rodacy Kamracy. Перша на своєму сайті позиціонує себе як "польський підрозділ правозахисної організації з головним офісом у Великій Британії". А друга – як "націоналістична проросійська організація, яка об'єднує всіх поляків".

"Водночас символіка, яку вона використовує, дуже нагадує ту, що популярна в колах російських радикальних націоналістів. Зокрема, це "коловорот", популярний також у середовищі російських націоналістів, які прямо заявляють про права росії на Україну й підтримують агресію путіна", – підсумували автори.

Як повідомляли ЗМІ, у світі прокремлівські наративи підтримує президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва, заявляючи, що війну росії проти України нібито можуть допомогти припинити треті країни шляхом переговорів. Він вважає гарною ідеєю створення групи посередників на зразок G20, куди входитимуть розвинені держави з великою економікою.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 401 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]