Вт, 2024-03-19, 05:18
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:11
Круглий стіл "Розробка стратегії регіонального розвитку у Київській області: досягнення та перспективи"
Інші останні Столичні новини - новини Києва

Круглий стіл  "Розробка стратегії регіонального розвитку у Київській області: досягнення та перспективи"

26 листопада 2014 року, у приміщенні Київської обласної ради відбулося обговорення написання стратегії регіонального розвитку Київської області 2020.


Представник Асоціації регіональних аналітичних центрів Василь Гуменюк розповів, як саме розроблялася стратегія регіонального розвитку Київської області 2020. Зокрема, Василь Гуменюк наголосив, що основний акцент робився на:

 

  • висхідний підхід до консолідації можливостей економіки, територій і людей;
  • використання методів, механізмів та інструментів стратегічного планування із застосуванням практики освоєння коштів структурних фондів ЄС;
  • налагодження системи взаємопов’язаних операційних програм для впровадження Стратегії в рамках середньострокових планів її реалізації.


Гуменюк розповів, як працювала робоча група щодо створення стратегії регіонального розвитку Київської області 2020 та зауважив, що стратегія розписувалася публічно та прозоро і всі хто хотів взяти участь у розробці стратегії могли долучитися до цього процесу.
Кожен житель області може і зараз ознайомитися зі стратегією на сайті Київської обласної державної адміністрації.


Заступник голови Київської обласної ради Юрій Ноєвий зауважив: "стратегія розвитку Київської області на період до 2020 року була розроблена на підставі Закону України "Про стимулювання розвитку регіонів”, з урахуванням Державної стратегії регіонального розвитку України на період до 2020 року. Необхідність підготовки та прийняття Стратегії викликана зміною соціально-економічної ситуації, як в Україні, так і в області, ухваленням у 2013 році Закону України "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України", яким визначено нові підходи до фінансування проектів та програм регіонального розвитку.

"При розробці Стратегії було враховано політичні рішення Уряду щодо реформування регіонального розвитку. Стратегія підготовлена робочою групою з розробки Стратегії, яка була створена 14 травня 2014 року шляхом проведення низки семінарів та дискусій упродовж травня-серпня 2014 року за організаційного та методологічного супроводу з боку проекту Європейського Союзу "Підтримка політики регіонального розвитку в Україні", - розповів Ноєвий.


Олександр Сергієнко, експерт Проекту ЄС "Підтримка політик регіонального розвитку в Україні", що був безпосереднім учасником написання стратегії розповів про роботу у робочих групах з написання стратегії регіонального розвитку Київської області 2020 та дотримання при написанні стратегії світового принципу  стійкого розвитку – коли разом розвиваються економіка, природа, люди.  
 

"Розробка Стратегії, крім, власне, підготовки самого документу, стала важливим інструментом налагодження партнерства між обласною державною адміністрацією, обласною радою, районними адміністраціями, міськими та районними радами, університетами, а також широким колом організацій громадянського суспільства для того, щоб стратегічний документ став надбанням усіх зацікавлених сторін, аби згодом було забезпечено суспільну підтримку реалізації заходів та проектів з Плану реалізації Сфтратегії", - сказав Олександр Сергієнко.


"Потім формулювалися операційні цілі під завдання. На разі у робочій групі ми вийшли на збір проектних ідей, коли експерт, або сільській голова може запропонувати свою ідею для стратегії регіонального розвитку Київської області 2020. На кожну таку ідею, або ціль виставляються індикатори і потім здійснюється контроль за цими індикаторами по виконанню ідей, чи цілей", - зауважив Сергієнко.

Микола Ляшенко, начальник відділу охорони здоров’я Києво-Святошинської районної адміністрації за результатами круглого столу пітримав таку ініціативу та пообіцяв, що вже невдовзі така робоча група буде створена і при адміністрації.

У документі особливе місце відведено реформуванню житлово-комунальної політики. Зокрема, для реалізації операційної цілі есперти зазначають про необхидність продовження роботи щодо створення умов для прискореного впровадження реформ у житлово-комунальному господарстві з метою забезпечення ефективно діючого механізму функціонування житлово-комунальних систем життєзабезпечення населення області, задоволення потреб усіх споживачів економічно доступними житлово-комунальними послугами належного рівня та якості, що відповідають вимогам державних стандартів, а також поліпшення фінансового стану підприємств галузі.


"З метою покращення фінансового стану підприємств житлово-комунальної галузі необхідно привести у відповідність з фактичними витратами тарифи на житлово-комунальні послуги, врегулювати на державному рівні вартість енергоносіїв для підприємств житлово-комунальної галузі на рівні їх вартості для населення та виділення субвенції з державного бюджету на реконструкцію аварійних об’єктів", - йдеться у Стратегії.


Враховуючи обмежені фінансові ресурси як державного, так і місцевих бюджетів для поліпшення технічного обслуговування об'єктів житлово-комунального господарства, підвищення якості та ефективності надання комунальних послуг підприємства галузі, крім власних коштів, влада планує залучатимути в значних обсягах інвестиції на принципах державно-приватного партнерства.

Довідково

21 листопада 2013 року на засіданні Кабінету Міністрів України ухвалено Державну стратегію регіонального розвитку на період до 2020 року. Її розроблено на виконання Національного плану дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава".

У Стратегії визначено три цілі державної політики регіонального розвитку:

-    Підвищення конкурентоспроможності регіонів;
-    Територіальна соціально-економічна інтеграція та просторовий розвиток;
-    Ефективне державне управління у сфері регіонального розвитку.

Контактна інформація:
Василь Гуменюк
0 (93) 771 57 03
gumeniukv@gmail.com

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Столичні новини - новини Києва | Переглядів: 922 | Додав: abel | Теги: василь гуменюк | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]