Пт, 2024-03-29, 15:18
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:07
КС взявся за конституційність закону про мову. ТРАНСЛЯЦІЯ
Інші останні Політичні новини

КС взявся за конституційність закону про мову.

Конституційний суд 7 липня розглядає справу про відповідність закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" Конституції країни

Про це повідомляє https://holosua.com/.

Зазначимо, що перед засіданням під будівлею суду почалася акція протесту представників Національного корпусу.

Суддя-доповідач – Сергій Головатий. До суду з'явилися екснардеп Олександр Долженков і депутат Вадим Новинський, які були підписантами звернення в КСУ, а також представник Верховної Ради в Конституційному суді нардеп Ольга Совгиря і депутат Федір Веніславський.

Також на засіданні присутній нардеп від "Європейської Солідарності" Микола Княжицький. Запросили і ексголову парламенту Андрія Парубія.

Олександр Долженков попросив суд направити запит до Держприкордонслужби щодо перебування низки народних депутатів в день голосування за кордоном. Суд розглядатиме це клопотання в закритій частині.

Нагадаємо, раніше голова Верховної Ради України Дмитро Разумков неодноразово заявляв про необхідність змін до закону про мову.

Довідка: КСУ 28 лютого 2018 року визнав неконституційним так званий мовний закон "Ківалова-Колесніченка", який передбачав можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність національних меншин перевищує 10 відсотків.

Верховна Рада 25 квітня 2019 року ухвалила новий закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Закон набув чинності 16 липня.

21 червня 2019 року до КСУ надійшло подання 51 народного депутата, які просять перевірити на конституційність закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Депутати просять визнати закон "таким, що не відповідає Конституції України".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 675 | Додав: adminA | Теги: конституційність закону про мову, кс | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]