Ср, 2024-04-24, 06:56
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:25
КС зробив депутатів "доторканішими". А ось президента - "вічним"
Інші останні Політичні новини

Конституційний суд України визнав відповідними вимогам статей 157 і 158 Конституції законопроект про внесення змін до Основного закону, що передбачає обмеження депутатської недоторканності, а також виключення можливості позбавлення президентського звання у разі імпічменту глави держави, повідомляє прес-служба КС.

Висновок щодо даного законопроекту парламентської більшості оголосив заступник голови КС Сергій Винокуров на засіданні цього суду у вівторок.

Законопроектом з реєстраційним номером 3251 пропонує вилучити з Конституції ч.1 ст.80, згідно з якою "народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність", а ч.3 цієї статті викласти в редакції "народний депутат України не може бути без згоди Верховної Ради затриманий або заарештований до набрання законної сили обвинувальним вироком суду щодо нього".

У ч.3 ст.105 запропоновано вилучити слова "якщо тільки Президент України не був усунений з поста в порядку імпічменту". В цілому ч.3 ст.105 говорить: "Звання президента України охороняється законом і зберігається за ним навічно, якщо тільки Президент України не був усунений з поста в порядку імпічменту".

Ініціатори законопроекту №3251 від 03 жовтня 2008 року - народні депутати Верховної Ради Віктор Янукович та Олександр Лавринович. 5 липня поточного року законопроект направили для отримання висновку в КС.

Нагадаємо, 11 липня Конституційний Суд визнав конституційним можливе скасування недоторканності депутатів Верховної Ради й неконституційним - скасування недоторканності президента й суддів, що передбачено законопроектом №10530. Авторами цього законопроекту були Микола Томенко, Сергій Міщенко та Сергій Сас (усі – народні депутати від "Батьківщини"). У частині зняття недоторканності з президента КС послався на свої попередні рішення стосовно аналогічних за змістом законопроектів - від 27 червня 2000 року, 10 вересня 2008-го і 1 квітня 2010-го.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1043 | Додав: admin | Теги: україна, Конституційний суд | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]