Чт, 2024-04-25, 09:14
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:20
Куди поділися кошти вкладників Укрбуду - 40 тис. людей без грошей і квартир
Інші останні Кримінальні новини

40 тис. людей без грошей і квартир. Куди поділися кошти вкладників Укрбуду

Інвестори одного з найбільших забудовників в країні держкорпорації Укрбуд вимагають добудувати їх квартири. Будівництво зупинилося на всіх 26 об’єктах компанії. Люди можуть лишитися без грошей і без квартир.

Майже 40 тис. інвесторів компанії Укрбуд ризикують опинитися без своїх квадратних метрів, а 13 тис. квартир можуть не здати в експлуатацію.

За масштабом цей будівельний скандал може стати найбільшим в Україні за всі роки незалежності, його вже охрестили, як друга Еліта-центр. Експерти кажуть, що велика компанія не може добудувати свої об’єкти через те, що величезна сума грошей просто десь зникла.

Формально на будинках Укрбуду висить реклама державної корпорації. Акції компанії і справді належать державі, але от гроші йшли не до держскарбниці, а в приватні кишені.

Такі схеми називають фінансовою пірамідою. Інвестори перераховують внески за квартири в своєму будинку, але фактично за ці гроші зводяться об’єкти, будівництво яких розпочалося раніше. Гроші розподіляються між численними фірмами-прокладками.

Після того, як розгорівся скандал, на поверхню почали спливати факти, де ж могли розчинитися гроші інвесторів. Один з топ-менеджерів Укрбуду Олег Майборода показав розкішне життя Максима Микитася, якого пов’язують із корпорацією. Народний депутат минулого скликання жив на широку ногу.

Та елітні авто – не єдине, на що йшли гроші. За словами колишнього соратника, Микитась витратив на свій будинок 160 млн грн та придбав купу іншої нерухомості. Його маєток знаходиться на площі в кілька десятків гектарів на мальовничому березі Дніпра.

Хмизу у вогонь підкинув і пранкер Джокер, він опублікував нібито переписку Микитася з партнерами. Там фігурують витрати на вибори, суди, та політику. За підрахунками колишнього менеджера Укрбуду на все це Микитась витратив 300 млн грн.

Але і це може бути лише квіточками. Член міської комісії з проблемних забудов Сергій Мельничук вважає, що мільярди доларів вже виведені в офшори.

Експерти кажуть, що Укрбуд – це далеко не єдина компанія, яка працює за сумнівними схемами. Тільки в столиці майже половина новобудов мають ознаки фінансових пірамід.

На скандал вже відреагував і ринок нерухомості. Через недовіру до забудовників, почав падати попит на житло в новобудовах.

Те, що об’єкти Укрбуду все ж таки збираються довести до кінця, цього тижня заявив президент Зеленський. За це взявся інший будівельний гігант – Київміськбуд.  Але, на думку експертів, добудувати житло буде нелегко, бо Укрбуд часто порушував діючі норми будівництва.

А от хто і як буде добудовувати Шулявський міст у Києві, поки незрозуміло, цей об’єкт також був відданий Укрбуду. Активісти кажуть, що гроші, виділені на міст, намагалися використовувати для покриття проблем з житловим будівництвом.

Колишній власник Укрбуду Максим Микитась вже є фігурантом кількох кримінальних справ щодо махінацій з нерухомістю та відмивання $200 млн. А ДБР вже провело обшуки у нього вдома.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 700 | Додав: adminA | Теги: 40 тис. людей без грошей і квартир, кошти вкладників Укрбуду | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]