Чт, 2024-04-18, 13:08
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:02
Квоти на українську мову в телеефірі Рада прийняла за основу
Інші останні Політичні новини

На загальнонаціональних каналах частка передач і фільмів українською мовою має становити щонайменше 75%.

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект №5313 «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації». Відповідне рішення підтримали 244 нардепи.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроектом пропонується:

- для телерадіоорганізацій загальнонаціональної категорії мовлення, частка передач та/або фільмів українською мовою має становити не менше як 75% протягом доби у кожному з проміжків часу з 7.00 до 18.00 та з 18.00 до 22.00;

- для відповідних телеорганізацій регіональної та місцевої категорій мовлення встановити обов’язкову частку на рівні 50%;

- новинні передачі українською мовою мають становити не менше 75% від загальної тривалості всіх передач новин у кожному з проміжків часу з 7.00 до 18.00 та з 18.00 до 22.00;

- фільми та передачі, які не є власним продуктом телерадіоорганізації та виконані не державною мовою повинні бути субтитровані державною мовою.

- встановлено, що передача вважається виконаною державною мовою, якщо всі репліки ведучих виконані державною мовою. При цьому допускається використання інших мов без дублювання та озвучення при репортажах з місця подій, коментарях запрошених осіб тощо.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров під час виступу в парламенті закликав профільний комітет виписати норми, які унеможливлять скорочення частки кримськотатарської мови на телебаченні.

Одна з ініціаторок законопроекту Вікторія Сюмар зазначила, що частка кримськотатарської мови в проекті входить до квоти української мови.

"Ми створимо робочу групу, яка покращить цей законопроект, у тому числі становище кримськотатарської мови", - сказала Сюмар.

Фракція Опозиційного блоку відмовилася підтримувати законопроект.

Нагадаємо, 8 листопада 2016 року набув чинності закон про квоти для українських пісень в радіоефірі. Згідно із законом, мовлення кожної телерадіоорганізації має складатися з національного аудіовізуального продукту не менш ніж на 50%. Також телерадіоорганізації при здійсненні радіомовлення повинні забезпечувати частку пісень державною мовою не менше 35% від загального обсягу пісень поширених протягом доби. При цьому телерадіоорганізації, в чиєму ефірі музичні твори на мовах Європейського Союзу становлять не менш ніж 60%, мають трохи меншу квоту - а саме 25% україномовних пісень. За невиконання цих вимог телерадіоорганізаціям загрожує штраф у розмірі 5% від загальної суми ліцензійного збору.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 972 | Додав: adminA | Теги: рада, українська мова, телеефір, за основу, квоти | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]