Чт, 2024-04-18, 10:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:25
Люди несуть до будинків розстріляних свічки та квіти. В Європі засуджують страти "мінських терористів"
Інші останні Новини світу

У Вітебську, рідному місті одного з розстріляних "мінських терористів" Владислава Ковальова, вшанувати його пам'ять зібралися кілька десятків людей.

Ввечері 18 березня люди зібралися біля будинку, де жив Ковальов, і на сходовому майданчику поставили портрет юнака й запалили свічки, повідомляє Хартыя-97.

Учасники акції пам'яті стали живим ланцюгом з другого до п'ятого поверху і вшанували пам'ять Владислава хвилиною мовчання. Кожен з присутніх підійшов до його матері Любові Ковальової і висловив слова підтримки і співчуття.

Тим часом біля під'їзду чергувала машина з тонованими вікнами, а район, де живуть Ковальови, патрулювали посилені наряди міліції. За деякими даними, правоохоронці затримали одного чоловіка, який ішов до квартири Ковальових з квітами.

17 березня стало відомо, що розстріляно обох імовірних організаторів вибуху в мінському метро - Дмитра Коновалова і Владислава Ковальова.

Мати Ковальова переконана, що її син не був винен. Вона подала скаргу до Європейського суду з прав людини в Страсбурзі, однак смертний вирок, винесений Верховним судом Бєларусі, було приведено у виконання ще до початку її розгляду – після того як президент Олександр Лукашенко відмовив засудженим у помилуванні.

Зараз Любов Ковальова просить владу тільки про одне: повернути їй тіло сина. У Бєларусі страчених ховають у безіменних могилах, не повідомляючи родичам місця поховання. "Щоб я могла на могилку прийти, квіти принести, вклонитися йому, синочкові моєму", - розповіла жінка.

У свою чергу генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд піддав владу Бєларусі різкій критиці у зв'язку з виконанням смертних вироків щодо організаторів теракту в мінському метро Владислава Ковальова та Дмитра Коновалова, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Бєларусь - єдина європейська країна, в якій все ще не скасовано смертну кару. Нехтуючи правами людини і основними демократичними стандартами, уряд Бєларусі лише більше ізолює свою країну і свій народ від решти світу", - заявив Ягланд.

Нагадаємо, теракт e метро Мінська стався 11 квітня 2011 року. Внаслідок вибуху на станції "Жовтнева" загинули 15 людей, більш як 160 постраждали.

Вже буквально за добу бєларуська міліція оголосила про розкриття теракту. За нього затримали двох 26-річних мешканців Вітебська Коновалова і Ковальова, які зізналися і в скоєнні інших терактів у Бєларусі. Згодом суд визнав їх винними і засудив до найвищої міри покарання - розстрілу.

Утім, багато оглядачів і навіть родичі жертв вибуху вважають їхню провину недоведеною, вказуючи на значні "пробіли", які залишило слідство.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 987 | Додав: adminA | Теги: засуджують страти мінських терорист, Європа | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]