Пт, 2024-03-29, 09:01
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:53
Майдан-2: українці пікетуватимуть Кабмін до Вільнюського саміту, - 25 листопада, преса
Інші останні Іноземна преса про Україну
Бажання захистити євроінтеграцію країни вивело українців на вулицю. Вчора, 24 листопада, в Києві пройшла акція, яка зібрала небувалу кількість учасників: понад 100 тисяч осіб виступили проти рішення Кабінету міністрів про відмову від підготовки до підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

Маніфестанти обійшли весь центр Києва, але найбільше загострення пристрастей сталося біля будівлі Кабінету міністрів - в бійках із співробітниками міліції в хід пішли димові шашки, сльозогінний газ і навіть пролунали постріли.

Минулося без потерпілих і поки що без затримань. Акцію оголосили безстроковою - опозиція встановила на Європейській площі наметове містечко, зажадала відставки уряду і пообіцяла блокувати його роботу як мінімум до 29 листопада.

Ідея організації акції протесту зародилася в соціальних мережах відразу після публікації рішення Кабміну, який зупинив підготовку до підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

Уночі проти 22 листопада біля монумента Незалежності зібралося близько 2 тис. осіб, а ввечері наступного дня, незважаючи на проливний дощ, число мітингувальників перевищило 10 тис.

Проєвропейських громадських активістів підтримала опозиція, але їх співіснування не завжди було мирним - сторони розходилися в думці про те, як повинен розвиватися протест. Політики пропонували мітингувати лише вдень, не залишаючись на Майдані на ніч.

Обуренню активістів не було меж. "Ніхто нікуди не піде! Ми стояли минулу ніч, будемо стояти цю і наступну!" - наголосив один з них зі сцени.

Втім, організаційний ресурс у політичних сил незрівнянно вищий, ніж у незалежних активістів, і вчорашній мітинг опозиції розвіяв усі сумніви в цьому. Початок акції було заплановано в Парку імені Шевченка на 12.00, але реальність внесла корективи.

Люди прибували занадто швидко, а шлях до місця збору від станції метро "Університет" перетворився на імпровізований марш - тут, здається, не було нікого, хто не прямував би на опозиційній мітинг.

Мітинг відкрила донька Юлії Тимошенко Євгенія, яка прочитала листа матері.

"Ми повинні будь-якою ціною зупинити новий ГКЧП. Ви повинні змусити Віктора Януковича змінити своє принизливе рішення і підписати УА 29 листопада у Вільнюсі, - зверталася до присутніх екс-прем'єр. - А якщо Віктор Янукович все ж закриє нам європейський шлях, то, не вагаючись, зметіть його з політичного обличчя України і вже без його участі визначайте нашу європейську долю".

Площа підтримала звернення пані Тимошенко оплесками. А наступний виступав екс-голова МВС Юрій Луценко і не залишив сумнівів у тому, що цього разу справа не обмежиться мітингом - опозиція підготувалася до більшого.

Але головна увага все ж була прикута до політиків, адже вони розповідали, як продовжиться протест.

"До вільнюського саміту ми будемо пікетувати Кабмін з вимогою скасувати його антидержавне рішення про відмову від підписання угоди з ЄС, - повідомив присутніх лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк. - Чи віримо ми, що президент Янукович буде виконувати цю угоду, якщо поступиться і підпише її? та ніколи!

Вона суперечить принципам нинішньої влади. Тому угоду виконуватимуть новий президент і новий прем'єр".

Детальніше опозиція виклала свої вимоги і план подальших дій у резолюції мітингу, яку заступник голови "Батьківщини" Олександр Турчинов зачитав зі сцени.

Крім неодноразово проголошених раніше вимог - помилувати Юлію Тимошенко, відправити у відставку Кабмін, відновити курс на євроінтеграцію - опозиція оголосила про скликання 27 листопада позачергового засідання Ради, на якому мають бути прийняті закони "Про прокуратуру" і про лікування ув'язнених за кордоном. "Підписи вже зібрані", - підкреслив пан Турчинов.

Першими на захист будівлі уряду прибули люди в цивільному - вони створили живий коридор, по якому до входу до Кабміну один за одним забігали взводи "Беркута" в повній екіпіровці.

На чолі колони виявилися представники "Свободи", яким така масова присутність міліції була не до вподоби.

У міліцейські ряди полетіли димові шашки, деякі мітингувальники намагалися посунути металеву огорожу навколо міліцейських рядів, так описує події газета "КоммерсантЪ-Украина".

Складно сказати, хто першим пустив у хід балончики сльозогінного газу - обидві сторони пізніше звинувачували в цьому одна одну.

Втім, газова атака була локальною - більшість мітингувальників її не помітили.

Слід зазначити, що опозиційні лідери були проти такого перебігу подій, і штурм Кабміну не входив до їхніх планів. Депутати припинили конфлікт, вклинившись між особливо активними мітингувальниками і міліцією, і коли здавалося, що пристрасті вляглися, лідери опозиції знову очолили колону і пішли далі.

Втім, цим епізодом проблеми не вичерпалися.

Головною новиною вечора стало встановлення наметового містечка на тротуарі Європейській площі, перед сходами Українського дому - тут звели понад десятка наметів.

"Прошу тих, хто може, залишитися на ніч, - звернувся зі сцени Олександр Турчинов. - А о 8-й ранку всі, кому небайдуже майбутнє, знову зберуться тут і починаємо виставляти блок-пікети біля Кабміну".

Втім, пікет біля будівлі був виставлений і без того - активісти "Свободи" до пізньої ночі стояли навпроти бійців "Беркута".

При цьому ніхто не згадував гасла Помаранчевої революції - "Міліція з народом". Учасники акції якщо й заговорювали з бійцями у формі, то для того, щоб покритикувати їх. Ще один фронт протистояння був біля в'їзду в Кабмін з боку Садової вулиці, який з двору заблокували вантажівки і бійці спецназу.

Ця точка стала місцевою визначною пам'яткою - хтось наклеїв на прути табличку з написом "Беркутів не годувати". Про це пише Сергій Сидоренко в статті " Проєвропейська площа" , газета "КоммерсантЪ-Украина".

"Регіони" не хочуть проливати кров і вірять у євроінтеграцію

У представників партії влади свій погляд на події в Києві. Один зі спікерів фракції Партії регіонів у парламенті Володимир Олійник запевняє, що Угоду про асоціацію України з ЄС буде підписано.

"Угода буде підписана. Це тільки питання часу. Для цього стільки було зроблено, що стверджувати зараз, що Україна вирішила поміняти свій геополітичний курс, може тільки провокатор. У сьогоднішній боротьбі всі якось забули про те, що Росія поводиться нецивілізовано щодо нас.

Вона вже зараз висунула жорсткі вимоги щодо наших товарів, а після підписання Угоди ще більше їх посилить, це очевидно. Я зараз не обговорюю, чи мають рацію наші сусіди.

Але ми повинні враховувати становище, в якому ми опинилися, і обговорювати це з нашими європейськими партнерами. У нас 110 тисяч осіб працюють в Росії, і вже найближчим часом з них 30 тисяч відправлять назад в Україну, де у них немає роботи.

Я впевнений, що в ЄС нас почують, вже лунають висловлювання європолітиків, які розуміють наші проблеми, і розуміють, що вони будуть наростати", - запевняє політик.

На запитання, як влада має намір реагувати на вимоги опозиції, Олійник відповів, що потрібно сідати за стіл переговорів.

"Будь-якій владі не вигідний вибух або хаос у суспільстві, який може спровокувати серйозний розкол у суспільстві. Потрібна конструктивна розмова за круглим столом, з розумінням всіх наслідків.

Але абсолютна недовіра влади і опозиції одна до одної може лише посилити економічні проблеми в країні.

І навіть у разі зміни влади нічого не зміниться в економіці, якщо політики не навчаться один одного чути.

Такою ситуацією можуть скористатися провокатори. Всім відомо, що у нашого найближчого сусіда для цього в Україні є великі ресурси", - говорить Олійник.

Регіонал Вадим Колесніченко впевнений, що вулиці не вдасться натиснути на владу. "Процес євроінтеграції в Україні ніхто не зупиняв, Віктор Янукович каже про паузу, щоб визначитися з економічними умовами для України.

А Угоду можна підписати і через три місяці. Наступного року заплановано аж чотири саміти ЄС. До речі, Угоду можна підписати і на рівні міністрів. Це просто папір. То навіщо ж кров проливати?" - вважає Колесніченко. Про це йде мова в матеріалі Ірини Касьянової "У партії регіонів вірять в Асоціацію і не бачать сенсу лити кров ", видання "Вести".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 1055 | Додав: adminA | Теги: Кабмін, Майдан-2: українці, Вільнюського саміту | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]