Вт, 2024-03-19, 04:33
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:13
"Майдан" назріває в Угорщині: багатотисячні протести закінчилися бійкою з поліцією
Інші останні Новини Європейського Союзу

16 грудня тисячі угорців протестували під Міністерством економіки та будівлею парламенту в Будапешті проти підвищення податків і корупції, демонструючи зростання невдоволення урядом прем'єр-міністра Віктора Орбана; дійшло до сутичок з поліцією. Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Протестувальники також піддали критиці ослаблення демократії, освітню реформу і політику, яка, на їхню думку, призвела до бідності.

Крім того, враховуючи стрімке падіння рубля, Орбанове загравання з Кремлем вже не видається вигідним, інвестиції та торгівля опинилися під питанням.

Мітингарі скандували "Орбана геть!", "Fidesz - мафія" тощо.

"Я тут, тому що придушення моїх демократичних прав і свобод зачіпає мою гідність", - сказав один з учасників акції, Андреа Рошер.

"Є внутрішній тиск, дипломатичний тиск плюс внутрішні суперечності у Fidesz, і уряд вочевидь не в змозі впоратися з цією купою конфліктів ефективно", - зазначив інший мітингувальник, директор центру політичного капіталу Петер Креко.

За його словами, наступні вибори мають відбутися в 2018 році, тому мітинги не становлять безпосередньої загрози для Орбана, але якщо відбудеться їхня інституалізація, вони можуть стати загрозою.

Незважаючи на те, що організатори декларували мирний протест, без сутичок з поліцією не минулося. Зокрема, групи мітингувальників намагалися вступити в бійку з поліцією, як повідомляє видання valasz.hu, щонайменше одну людину затримали.

Після завершення офіційної частини протестів, мітингувальники не бажали розходитися і попрямували до парламенту. Поліція оточила будівлю і застосувала проти мітингарів сльозогінний газ.

За словами організаторів, наступна акція має відбутися 2 січня, повідомляє видання Blikk.hu.

Нагадаємо, прем'єрство Орбана відзначилося багатьма вкрай суперечливими законодавчими ініціативами.

У жовтні через масові протести сотень тисяч угорців Орбан був змушений заморозити свої плани щодо запровадження податку на інтернет. Критики закидали Орбану та його партії Fidesz, що в такий спосіб вони намагаються послабити опозицію та їхні ЗМІ, для яких інтернет часто є одним з головних медіа.

Раніше в листопаді в Будапешті вже проходили масові протести проти корупції, доходило до штурму будинку парламенту.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 961 | Додав: adminA | Теги: Угорщині, майдан, багатотисячні протести, поліцією | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]