Вт, 2024-04-23, 22:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:31
Майже тисяча керівників і власників істотної участі збанкрутілих банків у "чорному списку" НБУ
Інші останні Економічні новини

Національний банк України відмовляє в погодженні керівників банків та власників істотної участі за фактом їхнього перебування в "чорному списку", в якому зараз вже числиться 837 осіб - керівників банків та 111 осіб - власників істотної участі в банках. Про це повідомили в прес-службі НБУ, коментуючи правила узгодження регулятором призначення на керівні посади або придбання істотної участі в банках на користь осіб, причетних до збанкрутілих банків.

"У службовому "чорному списку" Національного банку зараз 837 осіб - керівників банків та 111 осіб - власників істотної участі в банках. І вже сьогодні є факти відмови у погодженні керівників банків та власників істотної участі за фактом їх перебування в "чорному списку", - йдеться в повідомленні.

Також у прес-службі повідомили, що постановою №357 від 4 червня 2015 року НБУ суттєво обмежив можливості для власників істотної участі або керівників неплатоспроможних банків.

Зокрема, якщо банк був ліквідований в результаті виведення з ринку за ознакою легалізації (відмивання) злочинних доходів, фінансування тероризму або у зв'язку із здійсненням ризикової діяльності, що загрожує інтересам вкладників, керівників і власників істотної участі будуть "дискваліфіковані", тобто протягом 10 років не зможуть узгодити з НБУ придбання істотної участі або призначення на пост керівника банку через зіпсованої ділової репутації.

За інформацією НБУ, така дискваліфікація буде стосуватися і так званих квазікерівників банків, тобто радників і президентів, які формально не є керівниками банків, але фактично виконували їхні функції.

Також у НБУ повідомили, що термін дискваліфікації для власника істотної участі банку, який не здійснював заходів для запобігання втрати банком платоспроможності, становить 5 років. Якщо банк був визнаний неплатоспроможним з інших причин, то термін дискваліфікації становитиме 3 роки.

Крім того, Нацбанк ввів додаткові підстави для дискваліфікації керівників банків. Зокрема, керівник буде дискваліфікований на 3 роки, якщо він працював більше трьох місяців без узгодження свого призначення в НБУ або без підтвердження відповідності його діловій репутації або профпридатності, або якщо протягом 6 місяців працював у банку з непрозорою структурою. Ці обмеження будуть застосовуватися до керівників, які були призначені з 1 червня 2015 року.

Як повідомлялося, Нацбанк зобов'язав банки до 8 червня уявити пакети документів про свої реальних власників і контролерів, ґрунтуючись на Законі "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності пов'язаних з банком осіб", що вступив у дію з 8 березня.

В рамках оновленого законодавства до власників істотної участі, крім акціонерів з часткою понад 10% в капіталі, належать особи, які, незалежно від наявного пакета акцій, можуть значно впливати на управління або діяльність банку.

За інформацією першого заступника голови НБУ Олександра Писарука, Нацбанк розраховує в цьому році якщо не повністю, то значною мірою зробити прозорою структуру власників українських банків.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 955 | Додав: adminA | Теги: чорний список НБУ, тисяча керівників збанкрутілих банк | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]