Пт, 2024-03-29, 09:59
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:35
Марсохід знайшов на Марсі скелю, в якій є всі умови для існування життя
Інші останні Новини світу науки і технологій
Марсохід Opportunity виявив на Марсі скельну породу, в якій, можливо, присутнє життя. Кам'янисте утворення стало першою знахідкою марсоходу після того, як він діствся кратеру Індевор. Місце з придатними для життя умовами назвали Tisdale 2.

Opportunity досліджував його на кількох ділянках, використовуючи маніпулятор, мікроскоп і панорамну камеру з різними фільтрами.

"Скала, яку ми почали вивчати дуже, сильно відрізняється від решти місцевості на Марсі", - сказав один з координаторів Стів Сквайрс.

За його словами, кратер Tisdale 2 складається з вулканічних порід, однак в породі відзначається високий вміст цинку і брому, що не властиво іншим областям планети.

Як зазначає Сквайрс, на Землі такий склад свідчить про те, що порода сформувалася поблизу від гідротермального джерела, у якому зазвичай дуже багато мікроорганізмів.

Аналіз і спостереження за скельними породами місцевості дозволило дослідникам червоної планети визначити, що в кратері також містяться глиняні матеріали, які формуються тільки при наявності води.

Фахівці прийшли до висновку, що грунт кратера придатний для життя, тому що в ньому не містяться кислотні речовини.

Навколо кратера Opportunity також були виявлені поглиблення, які були утворені стоком води. Вчені взяли проби грунту за допомогою устаткування, встановленого на марсоході, та чекають на остаточний аналіз.

Раніше вчені США оголосили, що їм вдалося виявити на Марсі свідоцтва існування струмків рідкої солоної води. У рамках дослідження вивчалися незвичайні темні смуги на схилах пагорбів, які з'являються в літні місяці. Ці струмки були виявлені в 20 різних регіонах Червоної планети.

Нагадаємо, що новини про існування на Марсі води з'являються регулярно. Так, наприклад, дослідники виявили, що воду від спектрометрів орбітальних апаратів може приховувати іржа. У свою чергу перший наявність води на Червоній планеті підтвердив зонд "Фенікс", якому вдалося в серпні 2008 року отримати воду з грунту.

Нагадаємо, що за 90 місяців свого перебування на Марсі Opportunity нарешті дістався величезного кратера Індевор, вивчення якого називають найбільш цікавою науковою метою в історії дослідження Марса.

Кратер Індевор (Endeavour) у 25 разів більше будь-якого кратера, що бачив Opportunity за весь час подорожі планетою. Він дуже зацікавив вчених після того, як зонд NASA MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) виявив в ньому глину, яка могла виникнути на ранніх етапах еволюції планети. Вчені припускають, що ці матеріали сформувалися в ті часи, коли Марс був теплим і вологим, за матеріалами: РИА Новости .

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1776 | Додав: nowyny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]