Вт, 2024-03-19, 06:50
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:47
Матч з Англією повернув віру українців у свою футбольну збірну. Огляд преси, 21 червня
Інші останні Спортивні новини

Тисячі автомобілів, на яких майорять синьо-жовті прапори, емоційне піднесення, враження про Євро-2012 як про "Майдан-2", коли нація об’єднана однією метою, люди щасливі, добрі й веселі - такі ознаки нашого чемпіонату Європи. Суто ігрової мети не досягнуто - збірна України не вийшла з групи у чвертьфінал. Утім на рівні відчуттів уся країна отримала задоволення від футболу. І це свято спорту триває, хай і без команди Олега Блохіна, якій ми кажемо "Красно дякуємо!".

ЄВРО-2012: Календар та результати матчів

Навіть попри те, що збірна України ніколи не пробивалася до фінальної частини Євро й перебуває аж на 52-му місці світового рейтингу, вболівальники вірили в команду, пише Андрій Фоменко в статті "Дякуємо, збірна!" в газеті "Україна молода". Утім, позавчора "синьо-жовті" так і не змогли зняти "закляття Донецька" - програли 0:1 англійцям. Зізнаймося: фініш у групі за спинами Англії та Франції багато хто прогнозував від початку. Інша річ, що наші мали хороший шанс стрибнути вище голови.

У жодному разі не хочеться розвивати істерію навколо незарахованого голу Марко Девича у ворота англійців. Адже навряд чи угорська бригада арбітрів на чолі з Віктором Кашшаї свідомо хотіла засудити українців, просто її клас виявився занизьким для матчу такого рівня. Особливо осоромився один із лайнсменів.

Він двічі не помічав очевидне положення "поза грою" в Артема Мілевського. Спершу - коли динамівець із чотирьох метрів пробив головою повз ворота. А в другому епізоді - коли Євген Селін починав "псевдоголеву" атаку пасом на нападника. Власне, це й призвело до удару Девича, після якого м’яч на 15 см залетів за лінію воріт, звідки його вибив Джон Террі.

Можна погодитися з Олегом Блохіним: для чого ставити додаткових арбітрів за воротами, якщо вони припускаються таких явних проколів? З одним із "суддів-дармоїдів" Андрій Шевченко ледь не почав розбиратися після фінального свистка, але той просто втік.

А от Мілевському варто б пояснити, що перемогу "не заслуговують", як він вважає, бо це не фігурне катання, де виставляють оцінки за артистизм. У футболі перемогу здобувають забитими м’ячами.

Голів не було - але ж гра була. І позавчора ця гра сподобалася вболівальникам. А саме для них грає команда і проводяться такі турніри. Якщо перед початком Євро-2012 експерти казали, що його сприйняття українцями залежатиме від результату національної збірної, то тепер слід визнати: результат на табло - негативний, однак якість футболу підопічних Блохіна сподобалася фактично всій Україні.

Влучно оцінив гру "синьо-жовтих" колишній тренер Сергій Морозов: "У першому й третьому матчах збірної на Євро хлопцям немає за що дорікати".

Справді, важко було уявити, що наші "возитимуть" іменитих британців ледь не впродовж усіх 90 хвилин. А так і було. Позавчора на полі "Донбас Арени" вони старалися, як могли. Утім, майстерність і команди в цілому, й окремих виконавців саме в тому й полягає, щоб витискати з гольових моментів максимум користі. Про це добре знає Шевченко, котрий тривалий час грав у "Мілані" під орудою Карло Анчелотті. Цього тренера інколи навіть називали "містер 1:0" - бо його команда могла завдати одного удару в площину воріт і виграти двобій. Нашим же футболістам майстерності, на жаль, забракло, аби втілити чималу кількість шансів у такі потрібні голи.

Хоча статистика ударів після половини першого тайму була разюча - 7:0 на користь господарів. Та дальні постріли Ярмоленка, Гусєва, Коноплянки й Тимощука летіли в "молоко". Півзахисник "Баварії" взагалі доволі слабко провів домашнє Євро, а замінити Анатолія рука в Блохіна не піднялася.

"Синьо-жовтим" бракувало фантазії поблизу володінь Джо Харта. Шева таки залишився в запасі через травму коліна. Мілевського ж і Девича швидкісними форвардами ніколи не вважали, тож загрожували господарі переважно здалеку. Гусєв був змушений відпрацьовувати в захисті, і лише під завісу зустрічі Блохін випустив на місце правого захисника Богдана Бутка, розв’язавши руки динамівцю. Хоча, можливо, варто це було зробити ще в першому матчі.

Тим часом Блохін привітав свою команду з прекрасною, на його думку, грою: "ми перевершили Англію. У першому таймі британці взагалі нічого не створили біля наших воріт, крім моменту Руні, який, як потім виявилося, ще й у метровому офсайді перебував. Ну пара "стандартів" була. І все. А у нас же м'яч не лізе в ворота, що ти з цим зробиш... Значить, не прийшов наш час, значить, я сьогодні не був фартовим", пише Олег Люлька в статті "Навіщо тоді ці судді?!" в газеті "Сегодня".

"У матчі з Францією нам не вистачило емоцій. А перед поєдинком з Англією я розповідав хлопцям анекдоти, - розповів про кулуарні моменти Блохін. - А ще в роздягальні грала музика. Воронін поставив "За Блохіна!". Так само звучала ось ця гарна пісня - гімн Євро-2012. Як виявилося, такий хід з нашого боку був виправданий. Шкода, що в підсумку все ось так склалося. Але це футбол - хтось виграє, а хтось програє. Вітаю всю Україну зі святом. У нашої команди колосальна перспектива. Якщо в матчі з такою збірною Англії пресингувати на 93-й хвилині, то про які проблеми з фізичною готовністю можна говорити?"

Правда, після цих слів у Блохіна відбувся конфлікт з одним із журналістів. Мало не дійшло до бійки. "Про яку фізичну форму ви говорите, якщо команда просто мертва після перших 30 хвилин гри. - Звернувся до тренера представник ЗМІ, - І це при тому, що нинішня збірна Англії - просто "дерев'яна" команда".

"Ну і що мені вам на це відповідати? Ви хочете принизити Блохіна і команду? А що стосується слів про дубовість, то я з вами один на один готовий поговорити на цю тему. Якщо ви маєте чоловіче начало, то вийдіть зі мною після прес-конференції, і поговоримо з вами по-чоловічому. Тільки команду не чіпайте. Ви грали в футбол? Просто нахабство! До таких випадів я вже звик. Але команду ображати я не дам. Ні Гусєва, ні Шевченка, нікого!" На цьому перепалка закінчилася, "чоловічого" продовження не було. І Блохін ще раз похвалив свою збірну: "У матчах зі збірною Англії поки жодній команді не вдавалося створити вихід один на один. А нам вдалося. І якби зарахував суддя той гол - ще невідомо, як би розгорнулися події".

У сьогоднішнього ворога №1 українських уболівальників Віктора Кашшаї - репутація майже бездоганна, пише Маргарита Чимирис в статті "Люблю дивитися футбол по ТБ - там є відеоповтори" в газеті "Комсомольская правда в Украине". 36-річний угорець - не просто наймолодший арбітр турніру такого рівня. Він - володар звання найкращого судді світу минулого року! Йому довіряли судити навіть фінал Ліги чемпіонів-2011 між "Барселоною" і "Манчестер Юнайтед".

"Так він же геній! - пишуть на захист арбітра його земляки та журналісти на форумах. - Склав іспити на суддівство ще в 14 років! Суддя від Бога! Та ще й потомствений! Його тато теж свого часу посвистував".

За професією Кашшаї - менеджер з продажу. Але футболом хворіє давно і серйозно.

У 2003 році (в 27 років) він потрапив у списки арбітрів ФІФА. Обслуговував матчі єврокубків, Олімпіади, Євро-2008. А найуспішнішим став для Кашшаї чемпіонат світу-2010 у ПАР - йому довірили судити аж п'ять матчів.

І була б у Віктора бездоганна репутація, якби не плей-оф на Євро-2012 між Ірландією та Естонією. Строгість Кашшаї, який видалив з поля двох естонців (як потім говорили експерти, не зовсім заслужено), прибалтійські вболівальники йому не пробачили. Розлючені фани створили в Facebook сторінку з закликом переграти матч. Побажання "Вбити!", "Знайти і знищити" - найм'якші з-поміж того, що естонці мріяли зробити з Кашшаї.

Давати інтерв'ю з приводу матчів під час чемпіонату арбітрам заборонено. Але до початку Євро-2012 Кашшаї відзначився цікавими коментарями.

В інтерв'ю європейській пресі Віктор не приховував своєї гордості з приводу того, що він і його асистенти стануть єдиними представниками Угорщини на чемпіонаті.

"Так, я пишаюся цим, - говорив Кашшаї. - Після мого земляка - судді Шандора Куля - наших арбітрів на турнірах такого рівня не було 14 років!"

Тоді ж Кашшаї зізнався, що як глядач дивитися футбол на стадіонах не любить. Мовляв, набагато краще спостерігати за грою по телевізору - поле видно з усіх ракурсів, а головне - є відеоповтори!

Вчора стало відомо, що Віктор Кашшаї разом зі своїми помічниками найближчим часом залишить Євро-2012 - в оголошеному головою суддівського комітету UEFA П'єрлуїджі Колліною списку рефері, які продовжать роботу в play-off турніру, угорців немає, повідомляє Сергій Мельник у статті "Украдене щастя" в газеті "КоммерсантЪ-Украина". Сам Колліна також вчора визнав неправомірність дій Кашшаї. "М'яч на 50 см перетнув лінію воріт. Але це була людська помилка", - заявив Колліна.

Українським користувачам Інтернету зізнань офіційних осіб здалося мало. Вони серйозно взялися за сторінку Віктора Кашшаї в онлайн-енциклопедії "Вікіпедія". Фраза "Українські фани відправили його (Кашшаї) у відставку на невизначений термін" була найбільш невинною в характеристиці судді, даної користувачами.

Втіхою для українських уболівальників може стати те, що матч Україна-Англія здатний зробити в світовому футболі революцію. Президент FIFA Йозеф Блаттер вчора на своїй сторінці в Twitter написав, що після вівторкової помилки введення технології визначення голів перетворилося в необхідність. Правда, два роки тому, коли в матчі 1/8 фіналу чемпіонату світу-2010 між збірними Англії та Німеччини в схожому епізоді не був зарахований гол англійця Френка Лемпарда, за обіцянками Блаттера змінити ситуацію ніяких суттєвих кроків не настало.

Збірній Україні запізніле осяяння футбольних функціонерів вже нічим не допоможе. Команда Олега Блохіна навіть з допомогою Андрія Шевченка, який вийшов на заміну, не змогла уникнути поразки. Програш залишив нашу національну команду на третьому місці в групі D і позбавив шансів пробитися в наступну стадію змагань. В 1/4 фіналу зіграють Англія, яка фінішувала на першій позиції, а також Франція.

Для української збірної із закінченням Євро-2012 завершилася ціла епоха. Відразу після закінчення гри з Англією про свій відхід з національної команди підтвердив її багаторічний лідер і капітан - Андрій Шевченко. Володар "Золотого м'яча" 2004 року, який провів за Україну 109 матчів і з 48 голами є найкращим бомбардиром в її історії, висловив надію, що йому наостанок дозволять взяти участь ще в одній товариській зустрічі, в якій він попрощається з уболівальниками. Крім Шевченка, кар'єру в збірній завершує також інший нападник - Андрій Воронін, на рахунку якого 74 матчі і 8 голів.

Незважаючи на втрату знаменитих ветеранів, Олег Блохін впевнений: у нашої збірної є майбутнє. "Подивіться, скільки молодих талантів зараз захищають кольори національної команди: Андрій Ярмоленко, Євген Коноплянка, Ярослав Ракицький, Євген Селін, Денис Гармаш, Богдан Бутко, Максим Коваль. У такий збірної колосальна перспектива", - підкреслив він. Вже у вересні ці футболісти почнуть боротьбу за вихід на чемпіонат світу-2014 в Бразилії. Суперниками команди Блохіна по відбірній групі будуть Англія, Польща, Чорногорія, Молдова та Сан-Марино.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Спортивні новини | Переглядів: 1085 | Додав: adminA | Теги: віру українців, Матч з Англією | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
avatar
1 Пипец • 19:33, 2012-06-21 [Матеріал]
Победа над шведами была случайностью, это подтвердил разгром ними французов. Противно было слышать рекламы как от пивных бочек, так и от уродов разного калибра - "мы футбольна держава" и "Я козак, впав, вставай и иды до меты". Футбол - спорт и пиарятся на нём только дебилы, оказалось что их у нас достаточно. Не помогла смена футболок с поносного на голубой, не помогли и вопли дебилов "сала украине", не ужели до сих не поняли, что всё связанное с нацюковской атрибутикой обречено на провал. Проиграш был запланирован лейбой из двух дебилов, в итоге поляки и наши вылетели доставив радость всем иностранцам, которые попив пивка и обосцав "жемчужину на берегах Днепра" уедут с чуством превосходства.
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]