Вт, 2024-04-23, 12:32
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:53
Меджліс хоче створити на Херсонщині нову кримськотатарську автономію. ВіДЕО
Інші останні Новини з регіонів України

Керівник управління Меджлісу із зовнішніх зв'язків Алі Хамзін офіційно повідомив про проект адміністративного об'єднання Херсонської області з Кримом і створення української Кримської автономії з адміністративним центром у Генічеську. Відеозапис заяви Хамзіна розміщено у понеділок, 14 липня 2014 року, на сайті "Крим. Реалії".

"Керівництвом України розглядається питання об'єднання Херсонської області з Кримом і оголошення Генічеська центром української Кримської автономії. Якщо це буде реалізовано, думаю, буде деяке визнання цієї автономії в рамках міжнародного співтовариства", - зазначив один з керівників Меджлісу.

За його словами, на територію нової Автономії можна буде запропонувати оселитися "нашим співвітчизникам з Узбекистану".

"Я також розглядаю можливість переселення частини наших співвітчизників з Туреччини", - додав Хамзін.

Про те, що адміністративний центр окупованої РФ української Автономної республіки Крим може бути тимчасово перенесений в Генічеськ, 5 липня в місті Мелітополі Запорізької області повідомив національний лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемільов.

"Ми приєднаємо її (Херсонську область - ред.) до Криму та у Генічеську встановимо адміністрацію української республіки Крим, яка займатиметься всіма питаннями, пов'язаними з правами наших співгромадян в Криму до їх звільнення. Я, правда, сказав Арсенію Яценюку, щоб після звільнення Криму Генічеськ у нас не забирали", - заявив Джемілєв в інтерв'ю "РИА-Мелітополь".

При цьому до кінця літа 2014 року в Криму варто очікувати нової хвилі переслідувань щодо Меджлісу. Таку думку в коментарі Газета.Ru висловив голова Кримського експертної клубу, політолог Олександр Форманчук.

Форманчук вважає, що у найближчі місяць-півтора буде зібраний Курултай (національний з'їзд - ред.) кримськотатарського народу, на якому опозиційний до окупаційної адміністрації Меджліс буде "переформатований" в "керовану політичну структуру". "У цьому напрямку зараз веде роботу заступник голови уряду Руслан Бальбек", - сказав політолог.

Він не виключив, що для "спокійного введення Меджлісу в російське правове поле" можуть оголосити персонами нон грата ще кількох його членів - прихильників Чубарова і конфронтації з росіянами. "Зараз Чубаров контролює 19 членів меджлісу з 33, трохи більше половини, і їх кількість поступово скорочується. Не виключаю, що кілька людей можуть піти за ним: Аслан Омер Киримли, Ескендер Барієв і деякі інші", - припустив Форманчук.

Проукраїнська більшість Меджлісу, що збиралася перед цим у Генічеську, послідовна у своєму категоричному неприйнятті збройної анексії Криму путінською Росією навесні 2014 року.

Після проведення виїзного засідання Меджлісу у Генічеську слідом за Джемілєвим росіяни строком на 5 років заборонили в'їзд на Кримський п-ів нинішньому главі Меджлісу Рефату Чубарову.

11 липня Чубаров заявив про загрозу примусової ліквідації Меджлісу вже восени 2014 року.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 886 | Додав: adminA | Теги: нову кримськотатарську автономію. В, Херсонщині, Меджліс | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]