Пт, 2024-04-19, 17:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:23
Міністр юстиції назвав типи олігархів в Україні - "Слони в посудній лавці і цивілізовані"
Інші останні Кримінальні новини

Міністр юстиції Денис Малюська розповів про типи українських олігархів.

Очільник Міністерства юстиції Денис Малюська вважає, що за час президентства Володимира Зеленського олігархи почали себе вести менш нахабно. Він також назвав два типи українських олігархів.

Малюська заявив, що за ці два роки Зеленський боровся із олігархами і як приклад навів «антиКоломойський» закон і боротьбу із Віктором Медведчуком.

«Покажіть мені поведінку будь-якого олігарха, яка була б настільки ж нахабною, якою вона була до президентства Зеленського чи в перші місяці його президентства. Зараз таких явищ немає. Покажіть нахабного олігарха, який нахабно розповідає органам влади, що їм робити. Ні, сидять тихо, як миші. Тому що зрозуміли, що ситуація в країні змінилась», — сказав міністр.

На зауваження про те, що нічого не змінилось для Ріната Ахметова, він сказав: «Ні, були нещодавно великі штрафи. АМКУ наклав на одну з компаній Ахметова. Там справа теж почала рухатись. Просто є олігархи, які поводять себе, як слон в посудній лавці, а є олігархи, які намагаються дотримуватись якихось цивілізованих правил поведінки. Не в останню чергу тому, що в них є випуски євробондів і хочуть утримувати якісь бізнес-зв'язки із Заходом. Тобто це різні типи олігархів, різна їхня залученість в політику і різна поведінка».

Малюська зауважив, що Ахметов відноситься до «більш цивілізованого крила великих бізнесменів, який особливо ніколи не йшов особисто в якісь атаки на чинну систему регулювання держави чи органи влади».

На запитання про те, кого він вважає «слоном в посудній лавці», очільник Мін'юсту сказав: «Різні є люди. Я думаю, що читачі і ви здогадаєтесь. Або в кожного є свої приклади».

2 червня президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про олігархів. Він також запропонував винести законопроєкт на всеукраїнський референдум, якщо парламент провалить голосування за документ.

Згідно із законопроєктом, олігархом вважається фізична особа, яка відповідає щонайменше трьом з таких ознак:

    бере участь у політичному житті;
    має значний вплив на ЗМІ;
    є кінцевим бенефіціарним власником (контролером) суб'єкта господарювання, в день набуття законом чинності є суб'єктом природних монополій або займає монопольне (домінуюче) становище на загальнодержавному товарному ринку відповідно до закону України Про захист економічної конкуренції та протягом року поспіль підтримує або посилює це становище;
    підтверджена вартість активів особи (і осіб, бенефіціаром яких вона є) перевищує 1 млн прожиткових мінімумів (у 2021 році - 2,27 млрд грн).

За 10 років вплив олігархів в Україні має істотно зменшитись — Малюська

Відповідно до законопроєкту, рішення про визнання особи олігархом ухвалює Рада національної безпеки та оборони України. РНБО також вестиме реєстр олігархів. Їм заборонять робити внески для підтримки політичних партій і купувати об'єкти великої приватизації.

В Офісі президента заявили, що на основі законопроєкту про олігархів розроблять антитрастові закони, закон про лобізм та інші нормативно-правові акти, які «переформатують економічні та суспільні відносини у країні».

Секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов раніше заявляв, що олігархами можуть визнати 13 осіб, але не назвав їхніх імен.

Екснардеп Сергій Лещенко повідомляв, що олігархами можуть визнати Ріната Ахметова, Петра Порошенка, Дмитра Фірташа, Ігоря Коломойського, Віктора Пінчука, Сергія Льовочкіна, Віктора Медведчука, Вадима Новинського, Юрія Косюка, Олега Бахматюка, Костянтина Жеваго, Олександра і Галину Герег.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 767 | Додав: adminA | Теги: міністр юстиції, україна, типи олігархів | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]