Пт, 2024-04-26, 11:04
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:33
Міносвіти запровадило "революцію" дитячих садків
Інші останні Економічні новини

 В останні роки в Україні скорочувалася кількість дитячих садків. Згідно з даними Держстату, тільки за 2015-й їх стало менше на 200 установ. До того ж експерти зазначають, що дитсадки залишаються перевантаженими. Так, наприклад, в 2015-му в середньому по країні 100 місць у дошкільних установах припадало на 117 дітей. Найбільше місць бракує у Львівській (144 особи на 100 місць), Волинській (139), Рівненській (136) та Івано-Франківській областях (131). При цьому в МОН зазначають, що хоча в 2016-му садків знову стало трохи більше, проблему з їхнім переповненням це все одно не вирішує, пише "Сегодня".

"Нині в Україні за наявності 15 тис. 315 працюючих установ майже 90 тис. дітей перебуває в черзі на зарахування. Тому перед Міносвіти стоїть завдання створити сприятливі умови для розширення мережі комунальних дошкільних навчальних закладів і появи приватних або корпоративних дитсадків".


Для цього у відомстві приготували цілу дитсадкову революцію: з 24 травня набув чинності новий санітарний регламент для дошкільних установ. Таким чином чиновники збираються спростити легалізацію приватних дитячих садів і збільшити їхню кількість. Перша приємна новина – тепер для роботи садка не обов'язково мати власний харчовий блок та пральню.

Послуги кейтерингу (доставки їжі) можна замовляти у будь-якої спеціалізованої компанії за умови дотримання нею вимог Закону "Про основні засади та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів". Та ж історія і з пранням білизни, єдина умова – компанія-виконавець не повинна обслуговувати інфекційні лікарні і підприємства хімпрому. Крім того, дозволили відкривати приватні садочки в квартирах і використовувати двоярусні ліжка.

"Сподіваємося, що нова редакція сприятиме розвитку не лише мережі комунальних навчальних закладів, а й приватних, – зазначила начальник відділу дошкільної освіти МОН Тамара Панасюк. – А також сприяти виведенню з позаправового поля тих дошкільних навчальних закладів, які сьогодні працюють у квартирах і про себе поки що не заявляли".

Нововведенням залишилися задоволені і на місцях, де зазначають, що в ЄС приватники давно виховують дітей.

"Цю ідею я побачив у Німеччині багато років назад. У приватному садку дві дипломовані виховательки під контролем муніципалітету займаються десятком дітей. Садок – це велика квартира на першому поверсі житлового будинку, поруч парк", – розповідає мер Чернівців Олександр Каспрук.

Полегшили життя і батькам: тепер їм не доведеться нести обов'язкову довідку від лікаря після триденної відсутності дитини в садочку. За новими правилами, папірець вимагатимуть тільки під час зарахування дитини до дитсадка, а потім у тих, хто був відсутній через інфекційну хворобу або хоче записатися в басейн. Правда, з приводу такого нововведення думки батьків і вихователів розділилися.

"Слава богу, тепер довідки в минулому. Буває, спровадиш дитину до бабусі на кілька днів або на екскурсію і стій потім в поліклініці цілий день у чергах. Так що добре, що це безглуздя прибрали", – каже киянин Олексій П.

А ось вихователі налаштовані більш скептично.

"Ну а якщо дитина за цей час перехворіла, а батьки це приховали? Або батьки не помітили ознак хвороби? Це потенційна загроза для інших дітей", – вважає вихователька столичного дитсадка Ірина Миколаївна.

Правда, у відомстві заспокоюють – дітей з ознаками хвороби відправлять на огляд до штатного медспівробітника.

Нагадаємо, ще у 2012 році Кабмін обіцяв ліквідувати черги у дитячі садки.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 903 | Додав: adminA | Теги: революцію дитячих садків, міносвіти | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]