Сб, 2024-04-20, 09:38
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:06
Минулої зими над Арктикою був досягнутий рекорд. Озонова дірка росте через холод
Інші останні Новини світу науки і технологій

Незвично низька зимова температура, що встановилася над Північним полюсом, вже призвела до найбільш значного руйнуванню озонового шару в історії.

Детально механізм і принципи руйнування озонового шару були вивчені в Інституті метеорології і кліматичних досліджень Німеччини, де встановили, що сильне охолоджування атмосфери веде до руйнування озонового шару, підсилюючи дію озоноруйнуючих речовин, наприклад хлорфторвуглеводів, передає CyberSecurity.ru. 

При низькій температурі, а минулого року температура в стратосфері над Арктикою опускалася до мінус 78 градусів, відбувається активне утворення хлору і його з'єднань, що активно знищує озон.

Близько року тому спільна група учених з Німеччини і Великобританії виявила, що розміри озонової дірки над Північним полюсом практично порівнялися з діркою над Південним полюсом. Близько року учені вивчали механізми, лежачі в основі процесу гігантського розростання озонової дірки над Арктикою.

За даними проведеного дослідження, поява гігантської озонової дірки над Арктикою сталася через нетипово низьку температуру в стратосфері на висоті приблизно 18 кілометрів. Частенько стратосферу називають "другим шаром атмосфери" через велику кількість газів, що захищають Землю від шкідливої космічної дії.

Німецькі учені говорять, що при підвищувальному тренді температур по всій планеті на полюсах вона частенько опускалася до рекорд низьких значень, провокуючи руйнування озону. За словами вчених, якщо температура під впливом яких-небудь чинників продовжить знижуватися, то в стратосфері і далі відбуватиметься руйнування озону.

Відзначимо, що ще в 1980х роках було встановлено, що руйнування озонового шару відбувається під впливом шкідливих промислових викидів в атмосферу. Більшість забруднюючих речовин, що провокують руйнування, були заборонені для промислового використання ще в 1987 році Монреальським протоколом.

Доповідь констатує "циклічну" залежність між двома головними екологічними проблемами. "Тоншання" озонового шару веде до парникового ефекту і глобального потепління, а останнє викликає зростання кількості стратосферних хмар.

Озон у верхніх шарах атмосфери поглинає значну частину ультрафіолетових променів, здатних викликати у людей рак шкіри, катаракту і низку інших захворювань. Крім того, ультрафіолетове випромінювання згубне для планктону, загибель якого спричиняє вимирання морських тварин, що харчуються ним.

Німецькі вчені кажуть, що цього року температура на Північному полюсі знов незвично низька, хоча до зими 2010/11 років вона не опускалася, цього року фахівці знову не виключають розростання озонової дірки до торішніх масштабів.

Відзначимо, недавно кліматологи заявили, що причиною холодних зим в Північній півкулі є зміни сонячній активності.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1286 | Додав: adminA | Теги: Озонова дірка росте через холод. | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]