Вт, 2024-03-19, 10:50
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:28
Між супротивниками і прихильниками Асада в боях на півночі Лівану 8 осіб загинули
Інші останні Новини світу

Щонайменше вісім осіб, серед яких жінка і дитина, загинули і близько 40 отримали поранення на півночі Лівану під час озброєних зіткнень прихильників і супротивників сірійського президента Башара Асада, повідомляє РИА "Новости" з посиланням на ліванські ЗМІ.

Запекла перестрілка, під час якої використовувалися гранатомети, спалахнула в найбільшому місті північного Лівану Тріполі в ніч на суботу між жителями суннітського району Баб ель-Таббане, що підтримують сірійську опозицію, і сусіднього кварталу Джебаль Мохсин, населеного переважно алавітами (відгалуження шиїтського ісламу), що стоять на стороні сірійського режиму.

У район зіткнень введені посилені підрозділи армії, проте досягнути припинення вогню поки не вдається.

Як відзначила політолог Фадія Ківан, події на півночі країни є прикладом того, що може статися з Ліваном у разі подальшої ескалації насильства в Сирії, передає ІТАР-ТАРС.

Квартали Баб- Таббана і Джебель-мохсен, де проживають сунніти і алавіти - вихідці з шиїтської секти, яких підтримує "Хизбаллах", у будь-який момент "можуть стати детонатором жорстокої усобиці".

За свідченням місцевої газети "Аль-ахбар", Тріполі є "основним транзитним пунктом, через який проходить потік зброї, бойовиків і гуманітарної допомоги сірійській опозиції".

Це вже не вперше, коли в Тріполі спалахують міжконфесійні зіткнення на тлі антиурядових виступів в Сирії, що тривають з березня минулого року.

Востаннє зіткнення, що забрали життя восьми осіб, спалахнули в місті в травні. Тоді причиною став арешт одного з ісламістів, що надавав підтримку представникам сірійської опозиції.

Спалахи насильства в Тріполі відображають глибокий розкол, що існує між основними політичними силами в Лівані, де опозиція підтримує "сірійську революцію", а правляча коаліція на чолі з "Хезболлах" стоїть на стороні Дамаску. Це викликає побоювання, що конфлікт в сусідній Сирії може перекинутися і на Ліван.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 941 | Додав: adminA | Теги: Асада, 8 осіб загинули, Лівану | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]