Чт, 2024-03-28, 13:07
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:22
Могеріні - доповідь ЄК щодо безвізового режиму з Україною очікується в найближчі дні
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Доповідь Єврокомісії щодо підготовки безвізового режиму ЄС з Грузією і Україною буде опублікована до кінця року. Про це верховний представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні заявила на прес-конференції після зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів ЄС у Брюсселі, повідомляє DW.

"Робота в Єврокомісії триває і звіт має бути опубліковано в цьому місяці в найближчі дні", - запевнила Могеріні.

Вона додала також, що в Євросоюзі розуміють, яке важливе для населення Грузії і України питання про безвізовий режим з ЄС для короткочасних поїздок.

Могеріні зазначила, що на зустрічі міністрів закордонних справ 14 грудня обговорювали також питання візової лібералізації, і дискусія показала, що є позитивний розвиток, оцінка з боку країн-членів була радше позитивною.

Оприлюднення звіту про стан виконання Україною Плану дій візової реалізації (ПДВЛ) відкладено через невідповідність поправок до закону Нацагенції з повернення та управління незаконно виведеними активами вимогам Єврокомісії. Про це йдеться в статті "Європейської правди" "Два кроки від безвізового режиму – чому Єврокомісія скасувала "безвізову доповідь".

Так, виявилося, що закон про Нацагенцію з повернення та управління незаконно виведеними активами вимогам, підписаний президентом Порошенком 9 грудня, не отримав експертного висновку Єврокомісії.

"Тоді ж – наприкінці минулого тижня – в АП отримали чіткий сигнал з Брюсселя: з такою редакцією закону про Нацагенцію Україна не отримає позитивного висновку ЄК", - йдеться у статті.

Згідно з документами, які бачила "ЄвроПравда", саме цей закон (а точніше – правки, внесені до нього Радою до другого читання) "стали ключовою перешкодою для звіту, в якому ЄК констатувала би безумовне виконання ПДВЛ Україною".

Нагадаємо, раніше комісар європейської політики сусідства та переговорів про розширення Йоганнес Ган повідомив, що доповідь Єврокомісії щодо виконання Україною умов для скасування віз з ЄС буде оприлюднено 15 грудня. Проте згодом з'явилася інформація про перенесення терміну публікації доповіді.

Спроби уряду створити залежну НАЗК зривають безвізовий режим

Спроби уряду призначити співкерівників Національної агенції із запобігання корупції (НАЗК), які йому підконтрольні, можуть зірвати безвізовий режим з ЄС. Про це йдеться в статті "Два кроки від безвізового режиму – про причини та наслідки скасування "безвізової доповіді" ЄК".

Як відомо, в неділю, 13 грудня, було призначено трьох з п’яти співкерівників НАЗК, двоє з яких пов’язані особисто з прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком.

Представник Transparency International у виборчому комітеті в понеділок, 14 грудня, оголосив про "цинічний обман" з боку влади та пообіцяв вийти зі складу комітету, якщо ситуацію не буде терміново вирішено.

Того ж дня була оприлюднена спільна заява ГО "Реанімаційний пакет реформ" та антикорупційних організацій з аналогічними звинуваченнями на адресу влади.

Таким чином для Європейського Союзу це - достатня причина, щоб стверджувати, що Україна провалила завдання зі створення незалежного НАЗК, яке є одним з пунктів Плану дій з візової лібералізації.

Очікується, що саме ця проблема найближчим часом вийде на перший план у безвізовому діалозі між Україною та ЄС.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 850 | Додав: adminA | Теги: україна, найближчі дні, Могеріні, безвізовий режим, доповідь ЄК | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]