Ср, 2024-05-08, 14:42
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:54
"Моя історія. 32 роки незалежності" - музей історії Києва відкрив виставку
Інші останні Столичні новини - новини Києва

Музей історії міста Києва, Нацбанк і «Укрпошта» вперше об’єдналися для презентації виставкового проєкту «Моя історія. 32 роки Незалежності», в якому наскрізною ідеєю в одному експозиційному просторі поєднуються 32 арт-об’єкти відомих українських митців сучасності, колекція монет та марок за кожен рік незалежності України.

"32 роки — хоч і не ювілей, проте важливий рубіж, щоб відрефлексувати на пройдений шлях, віднайти у минулому натхнення й мотивацію рухатися далі. Разом із тим це приклад об’єднання провідних інституцій, відомих митців, експертного кола та представників бізнесу навколо непересічної ідеї та спільних цінностей", — зазначає генеральна директорка Музею історії міста Києва Діана Попова.

Національний банк України передав для експонування на виставці монети, кожна з яких презентує один рік із життя незалежної України.

"Ідея проілюструвати нашу історію через пам’ятні монети, художні поштові марки та твори видатних митців сучасності — влучна та небанальна. Монети є багатим джерелом інформації про важливі події в історії, народні традиції та культуру нашої країни. На них зображено державну символіку, видатних діячів української історії, науки та мистецтва — творців нашої незалежності"», — розповів Голова Національного банку України Андрій Пишний.

Національний банк запровадив власну нумізматичну програму майже 30 років тому, щоб відзначати ювілейні та історичні дати, пам'ятні події України та світу. Тож практично кожен рік на шляху України як незалежної та суверенної держави відкарбований у металі.

На особливу увагу заслуговують твори мистецтва, підібрані з приватних колекцій та музейних зібрань, а, отже, чимало з них було неможливо побачити дотепер. Різноманітність мистецьких форм вражає: тут і живопис, скульптура, декоративне мистецтво, фото, відео і арт інсталяції. Кожен рік незалежності проілюстровано мистецькими роботами авторства Назара Білика, Володимира Буднікова, Матвія Вайсберга, Віктора Володька, Олександра Гнилицького, Олега Голосія, Олександра Дубовика, Олександра Животкова, Єгора Зігури, Нікіти Кадана, Наталії Корф-Іванюк, Анатолія Криволапа, Павла Макова, Максима Мамсікова, Івана Марчука, Наталії Масік, Миколи Маценка, Романа Мініна, Миколи Новікова, Вінні Реунова, Олександра Ройтбурда, Стапана Рябченка, Арсена Савадова, Олексія Сая, Віктора Сидоренка, Юрія Соломка, Олександра Сухоліта, Тіберія Сільваші, Олега Тістола, Оксани Чепелик, Іллі Чичкана, Владислава Шерешевського та Олега Шупляка.

Історичну, мистецьку та просвітницьку складову проєкту доповнюють марки, надані Національним оператором поштового зв'язку. Укрпошта передає Музею історії міста Києва колекцію марок, випущених за роки української незалежності.

"Поштові марки завжди були платформою для фіксації історичних подій, культурних надбань, легендарних героїв та образів. Останній рік марки документують складний шлях України до перемоги та право на власну самоідентифікацію. Марки воєнного часу від Укрпошти викликають неабиякий ажіотаж не лише в нашій країні, а й в усьому світі. Їх збирають і професійні колекціонери, і люди, які ніколи не були пов’язані з філателією. Укрпошта передає до фонду Музею історії міста Києва колекцію марок, випущених за роки незалежності нашої держави та вірить, що цей список незабаром поповнить марка, присвячена Перемозі", говорить генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

У цьому проєкті немає випадкових робіт, адже всі вони так чи інакше перегукуються з тими історичними подіями, що відбувались у країні, та є свідченнями розвитку і становлення нашої держави на шляху незалежності.

Виставка доступна для перегляду з 9 серпня по 5 листопада:

Ср.-Нд.: 12:00-19:00, Пн-Вт.: вихідні

Каса працює з 12:00 до 18:30

Вартість: 140/70 ₴ (повний/пільговий)

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Столичні новини - новини Києва | Переглядів: 536 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]