Чт, 2024-04-25, 13:47
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:06
Москві ЄС дав час до 30 червня втихомирити своїх "протеже" в Україні, інакше запровадить санкції
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Лідери країн-членів Європейського Союзу зазначають, що нові обмежувальні заходи стосовно Росії можуть бути ухвалені в будь-який момент.

Про це йдеться у висновках Європейської Ради щодо ситуації в Україні, схвалених у п'ятницю, 27 червня, на засіданні в Брюсселі, передає "Інтерфакс-Україна".

"Європейська Рада нагадує, що Європейська комісія, Європейська служба зовнішніх дій і країни-члени зробили підготовчу роботу щодо необхідних заходів, про що був запит у березні, таким чином подальші кроки можуть бути зроблені без затримки", - йдеться у висновках.

У документі наголошується, що до 30 червня мають бути вжиті необхідні кроки. Зокрема, угода про верифікаційний механізм під моніторингом ОБСЄ щодо припинення вогню та ефективного контролю за кордоном; повернення українській владі трьох пунктів перетину кордону (Ізварине, Довжанський, Краснопартизанськ), звільнення заручників і початок переговорів щодо імплементації мирного плану Петра Порошенка.

"Рада оцінить ситуацію, і, якщо буде потрібно, вдасться до необхідних заходів", - написано в документі.

Лідери ЄС також відзначили готовність зібратися в будь-який момент у разі необхідності схвалення будь-яких значних обмежувальних заходів.

Нагадаємо, президент Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу заявляє, що ЄК розробила необхідні пропозиції щодо третьої фази санкцій проти Росії, але рішення ухвалювати з цього приводу будуть тільки голови держав та урядів країн-членів ЄС.

Нам не потрібні санкції заради санкцій, нам потрібен мир – Порошенко про санкції проти Росії

Можливість запровадження додаткових санкцій проти Росії у зв'язку з агресією проти України обговорювалася в рамках саміту Європейського Союзу, повідомив президент України Петро Порошенко.

"Якщо ви перекладете... йдеться саме про можливе введення санкцій", - сказав президент на прес-конференції в Брюсселі в п'ятницю.

"Але я хотів би тричі наголосити, що нам не потрібні санкції заради санкцій, нам не потрібно, щоб Росії було завдано якоїсь шкоди. Нам потрібен мир і нам потрібен відвертий діалог, і виконання взятих на себе зобов'язань", - наголосив Порошенко.

Він висловив сподівання на припинення вогню, на те, що діалог відбудеться, а також, що мирний план президента буде реалізовано.

ЄС навряд чи ухвалить рішення про нові санкції стосовно РФ раніше ніж через 3 тижні - джерело

Рішення про нові економічні санкції стосовно Росії навряд чи буде ухвалено в найближчі дні, висловив думку агентству "Інтерфакс-Україна" високопоставлений європейський дипломат у п'ятницю, 27 червня.

"Лідери країн-членів ЄС визначили перелік заходів, що мають бути вжиті до кінця дня 30 червня. Після цього представники країн-членів ЄС на рівні Комітету постійних представників або Комітету з питань політики та безпеки обговорять ситуацію", - сказав співрозмовник.

Дипломат зазначив, що у разі відсутності серйозного прогресу, рішення про розширення так званого другого етапу санкцій, що передбачає заборону на в'їзд і заморожування активів окремих осіб і підприємств, може бути ухвалено Радою закордонних справ ЄС.

"Але що стосується економічних (секторальних – ред.) санкцій - це виняткова компетенція лідерів країн-членів, які, швидше за все, зберуться на ще один саміт через три тижні", - сказав дипломат.

"Навряд чи рішення про третій етап санкцій буде ухвалено раніше", - додав співрозмовник.

Як повідомлялося, після розмов президента України Петра Порошенка з європейськими лідерами на саміті в Брюсселі буде визначено питання третьої фази санкцій проти Росії. Про це розповів голова Представництва України при ЄС Костянтин Єлісєєв в інтерв'ю Deutsche Welle.

Також він повідомив, що виступає за негайне застосування до Росії третього етапу санкцій через її роль у збройному протистоянні на сході України.

На запитання, чому Європа не поспішає з третім етапом санкцій, Єлісєєв відповів, що проблема існує всередині Євросоюзу.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 869 | Додав: adminA | Теги: Україні, Протеже, ЄС, санкції, час до 30 червня, Москві | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]