Пт, 2024-04-26, 13:32
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:27
Мучити українців замість спеки будуть зливи та потопи, але не довго - преса
Інші останні Прогноз погоди
Середина серпня ознаменувалася стрімкими погодними змінами: на зміну 40–градусній спеці несподівано прийшли дощі й похолодання. Синоптики зауважують: на території України почалася перебудова атмосферних процесів, що зумовить дощову погоду в західних, північних та центральних областях. За словами директора Українського гідрометцентру МНС Миколи Кульбіди, на всій території країни, крім півдня та сходу, пройдуть інтенсивні дощі.

"Упродовж тижня на більшій частині території очікується ускладнення погодних умов: дощі, місцями грози, пориви вітру 15—20 м/с, в окремих районах град. Зокрема, сильні зливи пройдуть у Карпатах та на Прикарпатті, а також у західних, північних, Вінницькій, Черкаській, Кіровоградській областях. Температура повітря у західних та північних областях становитиме до +20 С, у південних та східних регіонах — +23...+28, а на півночі та в центрі — + 20...+25", — розповіла начальник відділу метеорологічних прогнозів Укргідрометцентру Людмила Савченко.

Найбільше опадів упродовж 13—15 серпня випаде у Волинській, Рівненській, Житомирській, Чернігівській областях, на півдні Київщини, а також на півночі Хмельницької та Тернопільської областей. У Карпатах унаслідок злив рівень води в річках підніметься на 0,5—1,5 метра без виходу води на заплаву. Втім, і в такої погоди є свої плюси: опади, які випали протягом вихідних, суттєво знизили рівень пожежної небезпеки у південних, центральних областях та на півночі країни, пише Ірина Узлова у статті "Спеку загасило дощем" в газеті "Україна молода".

За добу в Києві, за даними Укргідрометцентру, випала майже місячна норма опадів! І зливостоки, які вже чистили після торішніх потопів, виявилися знову не готові відбивати атаку стихії. В результаті Київ поплив. Першою не витримала Куренівка.

На вулиці Скляренка вода була людям по пояс, а машинам по бампер. Рятувальникам довелося вивозити людей... на надувних гумових човнах. Не витримав випробування зливою і сусідній Куренівський провулок. За словами очевидців, біля супермаркету утворилося справжнє озеро, пише Наталія Мамчур у матеріалі "Людей з Куренівки вивозили на човні" в газеті "Сегодня".

Традиційно в такі дні кияни не могли викликати таксі. "Багато хто з наших залишилися вдома, а то лагодити машину собі дорожче буде", - розповів таксист Микола.

Експерти виокремлюють три основні причини, чому столиця не готова до сильних дощів.

1. Основна причина потопу в Києві - захаращені водовідводи озер і річечок. Після зливи вода з вулиць потрапляє в колектори, а звідти у водоймища. Але якщо дощ залповий, то вода не встигає швидко зійти, адже річки та озера засмічені. Всі вулиці, які знаходяться біля річок, затоплює.

2. Інша причина підтоплень - стихійна торгівля в переходах. Торговці засмічують зливостоки, через що вода дуже важко просочується в колектори.

3. Ще одна проблема - вузькі колектори, які не справляються з дедалі більшим обсягом води. Нагадаємо, прокладалася столична каналізація десятки років тому, а місто за цей час значно розрослося. А на ремонт у місті вже давно грошей немає.

Щоб позбавити Київ регулярних підтоплень, необхідно близько трьох мільярдів гривень, кажуть у Київавтодорі. Плани розв'язати проблему вже є, але чи втіляться вони у життя, дізнаємося через рік, коли приймуть генплан забудови столиці, аналізують ситуацію Олександр Бочкарьов та Дмитро Дерій у статті "Чому Київ знову поплив?" в газеті "Комсомольская правда в Украине".

Наступного тижня ночі ставатимуть холодніші, відбуватиметься поступовий перехід до осені.

"20 серпня тепло повернеться. Але це не буде така спека, як нещодавно. Найвища температура буде на півдні та сході — до плюс 30, — пояснює заступник начальника відділу метеопрогнозів Укргідрометцентру Наталія Голеня, у матеріалі Богдани Євсєєвої "Потепліє з 20 серпня" у "Газеті по-українськи".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Прогноз погоди | Переглядів: 1065 | Додав: adminA | Теги: замість спеки, зливи, українців | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]