Сб, 2024-04-20, 00:18
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:23
На Донбасі 8500 військових РФ. Між бойовиками йдуть внутрішні війни
Інші останні Надзвичайні новини

Керівник Антитерористичного центру (АТЦ) при Службі безпеки України Віталій Маліков повідомив, що наразі на непідконтрольних Києву територіях Донбасу перебуває близько 8,5 тис російських військових, є там і окремі штатні підрозділи армії РФ.

"Приблизно 8,5 тис (плюс/мінус), оскільки вони заходять і виходять на ротаційній основі", - сказав Маліков в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня. Україна", відповідаючи на питання про кількість кадрових військових ЗС РФ на Донбасі.

Він розповів, що росіяни створюють там парамілітарні об'єднання, військові підрозділи на зразок російської армії. "До укомплектованих на сьогодні підрозділів призначені куратори, практично всі командири там — росіяни. Як ми вже неодноразово повідомляли, вони потрапляють на Донбас за фейковими документами, очолюють ці підрозділи і проводять бойове злагодження. Водночас на Донбасі досі присутні й окремі штатні підрозділи армії РФ", - зазначив керівник АТЦ.

Маліков також звернув увагу на конфлікти в середовищі бойовиків і російських формувань, які виникають все частіше. "Йдеться про конфлікти як всередині "владного середовища" — між ватажками та угрупованнями бойовиків, так і про їхні "внутрішні війни" з представниками російських формувань, які іноді переростають у збройні сутички. Під виглядом протидії "казнокрадству" терористи борються за керівні посади, доступ до фінансових потоків з РФ, встановлення контролю над постачанням енергоресурсів та російських "гуманітарних вантажів", а також за перерозподіл сфер впливу у тіньовому бізнесі", - розповів він.

За словами керівника АТЦ, на тимчасово окупованих територіях панує "атмосфера взаємної недовіри між російськими офіцерами та місцевими польовими командирами. Незгодні з політикою керівництва "республік" члени незаконних збройних формувань, насамперед козачих підрозділів, відмовляються розформовуватися, входити до новостворених "корпусів" та "бригад", дезертирують і дедалі частіше вступають у збройні сутички з представниками "офіційної влади", - пояснив він.

Як повідомлялося, нещодавно речник штабу АТО Антон Миронович заявив, що на Донбасі українським силам проведення Антитерористичної операції протистоїть угрупування чисельністю близько 40 тис осіб, серед них понад 7 тис - регулярна армія Російської Федерації.

Нагадаємо, Україна має неспростовні докази перетину російської техніки та військовослужбовцями кордону з Україною і вимагає оперативної реакції на відповідні факти, заявляє президент України Петро Порошенко. "У нас є докази, неспростовні, як супутникові знімки, так і відео, яке знімає наша розвідка, про перетин кордону України військовою технікою Російської Федерації та підрозділами Збройних сил Російської Федерації", - заявив Порошенко на першій у 2016 році прес-конференції 14 січня у Києві, говорячи про порядок денний Контактної групи в Мінську.

Як заявляв Порошенко раніше, нещодавно лідер Кремля публічно визнав російську військову присутність на Донбасі. Кремлівський режим підтримує і фінансує терористичну діяльність як у зоні конфлікту, так і на решті території України.

Бойовики створюють на Донбасі фейкову політичну систему на випадок виборів - голова АТЦ

У так званих республіках "ДНР" і "ЛНР" створюють політичні системи, які повинні стати основними "провладними партіями" "ДНР/ЛНР", за які люди повинні будуть голосувати у разі проведення місцевих виборів, повідомив керівник Антитерористичного центру (АТЦ) при Службі безпеки України Віталій Маліков.

"Для створення видимості демократії на випадок проведення місцевих виборів розбудовується низка фейкових і підконтрольних громадсько-політичних структур. Так, на території "ДНР" вже функціонує "Республіканська партія Донбасу", громадські рухи "Союз лівих сил Донбасу" та "Союз добровольців Донбасу", - розповів Маліков.

На території "ЛНР", за його інформацією, зареєстровано організації "Луганський економічний союз", "Народний союз", "Луганський округ Донських козаків ВВД", "Фронт звільнення", "Єдина руська земля", "Військове співтовариство Луганщини", "Союз комуністів Луганщини" та "Луганська гвардія". Крім того, на базі колишніх регіональних осередків Компартії України створено "Компартію ДНР" та "Компартію ЛНР", які фактично підпорядковуються Комуністичній партії РФ.

Глава АТЦ заявляє, що основними модераторами політичних процесів на окупованих територіях Донбасу є спецслужби РФ, а на відповідні потреби використовуються, зокрема, кошти екс-президента України Віктора Януковича, екс-міністра доходів і зборів Олександра Клименка і екс-голови МВС Віталія Захарченка, свого часу виведені з України.

"Велика увага приділяється й ідеологічній обробці населення. Як відомо, на територіях "ЛНР" і "ДНР" заборонено мовлення українських телеканалів, наприкінці 2015 р. у "ЛНР" видано розпорядження про заборону 117 українських інтернет-ресурсів, а в "ДНР", - також розповів Маліков.

Крім того, за його словами, ще один механізм впливу на громадську думку — замовні соціологічні дослідження, які проводять підконтрольні структури й засвідчують підтримку лідера "ДНР" Олександра Захарченка на рівні 65—67%, а також превалююче негативне ставлення населення до українських ЗМІ, політичних партій тощо.

Нагадаємо, 22 січня голова самопроголошеної "ДНР" Олександр Захарченко заявив, що місцеві вибори в "ДНР" відбудуться в поточному році і пройдуть за законами так званої "ДНР".

Самопроголошений очільник "ДНР" каже, що участь у виборах представників українських партій, "які відкрито закликають до війни на сході України, виключено" і він, мовляв, не допустить участі у виборах українських "представників олігархічних кланів". 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 785 | Додав: adminA | Теги: Донбас, бойовики, внутрішні війни, 8500 військових РФ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]