Чт, 2024-04-25, 15:12
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:03
На Донбасі запрацювала електронна система пропуску
Інші останні Новини з регіонів України

  Відсьогодні, 25 березня, в'їзд і виїзд із зони військової операції на Донбасі проходитиме не за паперовими, а за віртуальними перепустками: СБУ запустила нову електронну систему дозвільних документів. Тепер не треба вистоювати черги, щоб оформити перепустку, або чекати кілька тижнів її отримання, пише "Сегодня".

"Система заощадить час на оформлення документів та унеможливить корупцію шляхом відмови від людського фактору", – заявив під час презентації радник голови СБУ Маркіян Лубківський.

Відтепер охочим перетнути так звану лінію розмежування не треба їхати в міста, де розташовані Координаційний центр при штабі АТО і координаційні групи, створені при органах МВС: у Старобільськ, Артемівськ, Маріуполь, Краматорськ і селище Велику Новосілку. Людям достатньо надіслати на електронну адресу пакет документів, аналогічний тому, що подавався для оформлення паперового пропуску, і почекати 10 днів (процедура подачі документів на отримання електронного пропуску – в інфографіці, - ред.). Якщо з документами все гаразд, дані про людину будуть внесені в єдину електронну базу, і на пунктах пропуску буде досить лиш пред'явити паспорт. А вже прикордонники звірять її особу з даними, наявними в цій базі. Вже видані паперові пропуски, за словами силовиків, при перевірках будуть вилучатися.
infog_01
"Всі люди, які отримали такі пропуски, вже внесені в єдину електронну інформаційну базу", – заявив голова Держприкордонслужби України Віктор Назаренко.

Єдиний плюс, який бачать донеччани у нововведенні, – це те, що їхати по перепустки вже нікуди не доведеться. А ось у реалізацію інших плюсів вони вірять не надто. "Я не вірю, що електронні перепустки видаватимуть швидко. І думаю, що все одно хтось спробує на цьому заробити, наприклад, можуть відмовити у видачі дозволу на в'їзд, а потім, за певну суму, дозволити, – поділилася донеччанка Марія Стефанова. – Ми, наприклад, подали документи на отримання на КПП "Курахове" ще 17 лютого: нам довелося приїхати, вистояти чергу, повернутися у Донецьк... І ось минуло більше місяця, а пропуску нам не оформили: на КПП кажуть, що зараз обробляються документи, подані там 5-6 лютого. Такими темпами ми отримаємо пропуск у травні?"

В СБУ нарікають на величезний масив документів, які зараз обробляють у відомстві, і просять людей трохи зачекати.

"Зараз перехідний період в оформленні пропусків, а він – найскладніший. Якщо встигнемо, то вже днями введемо нову систему. А поки що вона працює в тестовому режимі", – сказала речниця СБУ Олена Гітлянська.

Нова система, як розраховують силовики, дозволить також позбутися шахраїв, які в Донецьку і Луганську активно заробляють на видачі паперових перепусток: за 200-300 гривень "підприємці" допомагають оформити пропуск через КПП, а за 500-800 гривень продають фальшиві перепустки. У штабі АТО журналістам "Сегодня" повідомили, що зафіксували 4 такі випадки.

"Але такі пропуски відразу виявляються на КПП – підроблені дозволи на в'їзд і виїзд вилучаються на місці", – попереджають у штабі.

Нагадаємо, 18 березня в прес-центрі СБУ представили оновлений тимчасовий порядок в'їзду на неконтрольовану територію та виїзду з неї громадян України та іноземців (осіб без громадянства) зі змінами та доповненнями від 17 березня.

20 березня СБУ запустила в тестовому режимі електронну систему оформлення документів на в'їзд-виїзд із зони розмежування АТО.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 941 | Додав: adminA | Теги: донбасі, електронна система пропуску | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]