Чт, 2024-03-28, 23:05
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:55
На Донеччині знайшли озеро із рідким склом
Інші останні Новини з регіонів України
Недалеко від міста Соледар на Донеччині групи дайверів досліджувала аномальну зону біля затопленої соляної шахти, пише "Сегодня".

Настоятель дніпропетровського храму Ікони Божої Матері "Іверська" Микола Несправа, який брав участь в експедиції, розповів, що недалеко від міста Соледар раніше працювала соляна шахта.

За словами місцевих жителів, в період Великої вітчизняної війни німці зберігали там щось настільки важливе, що при відступі підірвали цю шахту.

А людей, які знали про вантаж, розстріляли і не пощадили навіть німецьких солдатів. І зараз вона повністю затоплена.

Отець Микола додав, що дайвери вирішили дослідити чотири озера, під якими опинилась шахта. І зіткнулися з аномаліями, які не піддаються поясненню.

Всі озера солоні, але одне з них здивувало дайверів не тільки гіперсолоністю, як в Мертвому морі, але і температурою - чим глибше вони занурювалися, тим гарячіше ставало.

"Це озерце невелике - у діаметрі метрів сто. І воно розділене посередині піщаною косою. На глибині 4,5 метра ми наткнулися на більш щільний шар води, ще більш солоний. Таке я зустрічав, тільки в печерах, де ви з прісної води можете переходити в солону. Цей перехід видно візуально. Виглядає він як рідке скло і називається ефект галоклина. Але я не зустрічав галоклина в ситуації - солона і ще більш солона вода!", - розповів керівник клубу підготовки підводного плавання Dir-Diving Андрій Воробйов.

За його словами, нижній шар води виявився настільки щільним, що дайвери на це "рідке скло"просто лягли.

"Нам не вистачило ваги устаткування, щоб просунутися далі. Крім того, прилади зафіксували, що вода стала гарячішою на десять градусів", - додав він.

Але на цьому загадки не закінчилися. У другій половині озера, розділеного косою, вода всупереч всім очікуванням виявилася дуже холодною. Тут було всього десять градусів.

"Як таке може бути в одній водній чаші - не розумію! Крім того, в цій частині озера плавали рибки, а в тій - ні", - дивується Андрій Воробйов.

Далі дайвери вирішили не спускатися. Вони чекатимуть, поки аномальне озеро не дослідять вчені, які зможуть пояснити, з чим пов'язаний цей природний парадокс. А також визначать, чи безпечно туди занурюватись.

За матеріалами: Сегодня

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 1472 | Додав: nowyny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]