Пт, 2024-03-29, 16:39
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:16
На фестивалі в рідному селі письменника митці творитимуть йому новий імідж - "Франко Фест"
Інші останні Культурні новини
27-29 липня у рідному селі Івана Франка Нагуєвичах, відбудеться "Франко Фест". За словами організаторів, мета фестивалю – усунення стереотипних поглядів та створення якісно нового іміджу Франка, як одного із найкращих і найпрогресивніших українців, популяризація та поширення такого іміджу, актуалізація ідей поета та поширення їх серед молоді України.

Ініціювало фестиваль Молодіжне об'єднання "Інше місто" з Дрогобича. Разом з іншими дрогобицькими організаціями — творчим об'єднанням "Альтер", видавництвом "Коло" і радіостанцією "Твоє Радіо" — воно і проводить "Франко Фест".

Один з активістів Остап Походжай вважає, що постать Франка сьогодні в Україні не цінують належне.

"Ми виходимо з того як зараз сприймають Франка, - зазначив він у коментарі Gazeta.ua. - У молоді є таке бачення, що Франко це лише один з тих старих письменників, які за щось чи проти чогось боролися. Тобто він не відкритий для широкого загалу. Тому ми, в першу чергу, маємо на меті його відкрити — показати як хорошого прогресивного письменника і поета. Хочемо проявити якомога більше граней творчості Франка — показати те як він досліджував східні країні, які казки і байки писав, яким він був публіцистом. Показати, що він був політиком, перекладачем. Весь фестиваль має ціль за рахунок різноманітних атракцій донести до людей ідею нового Франка, наближеного до сучасних реалій".

Під час фестивалю буде велика концертна програма, виступи бардів та різноманітних народних колективів, арт-перфоманси та художні інсталяції, театральні виступи та читання творів Каменяра відомими українськими письменниками, істориками, літературознавцями.

Територія фестивалю буде вміщати три сцени: музична, мистецько-театральна та сцена фольклорних колективів. Список гуртів, які виступатимуть, ще оновлюється. Наразі відомо, що на музичній сцені відвідувачі почують: Мері, Флайззу, Rock-H, КораЛЛі, Пікардійську Терцію, Веремія, Гайдамаків, Рутенію, The Вйо, Оt Vinta, Фліт, Тартак.

"Ми бачимо новий імідж Франка як відкритого до людей — Франка, якого читають, слухають і про якого говорять. Для цього ми робимо три різні майданчики — музичний, театральний і літературний. Ми запрошуємо людей, які робитимуть інсталяції трошки за мотивами творів Франка — за допомогою сучасного мистецтва показуватимуть його ідеї. Всі гурти, які будуть виступати на великій сцені, читатимуть вірші Франка. Тобто лунатиме його творчість і таким чином відбудеться ненав'язлива історія про нього", - сказав Походжай.

Організатори фестивалю обіцяють яскраву і насичену програму. Гості фестивалю матимуть можливість жити у наметах, готелях або на садибах місцевих селян. Отримати детальнішу інформацію та слідкувати за новинами фестивалю можна в групах у соціальних мережах.

Франко народився 27 серпня 1856 року в селі Нагуєвичі (нині с. Івана Франка) Львівської області. Його друковане спадщина сягає 50 томів. Помер 28 травня 1916 року. Похований на Личаківському кладовищі у Львові.

Місто Станіславів в 1962 році з нагоди 300-річчя заснування було перейменовано у Івано-Франківськ.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 1044 | Додав: adminA | Теги: Франко Фест, новий імідж | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]