Пт, 2024-03-29, 01:03
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:43
На конкурсі ISEF українські школярі здобули 5 нагород і зробили прорив у математиці - "олімпіада геніїв"
Інші останні Культурні новини

У місті Фінікс (Аризона, США) закінчився міжнародний науково-технічний конкурс молодих науковців Intel ISEF 2016 (проходив з 9 по 13 травня), який став успішним для українських учасників.

Як пише в понеділок, 16 травня, Intecracy Group, який надає технічну допомогу проведенню цього конкурсу в Україні, від нашої країни на міжнародний фінал приїхали 7 фіналістів, відібраних на конкурсах IntelТехно та IntelЕко.

За його підсумками молоді таланти України Фіонг Ань Чан (Черкаси) і Олександр Бузін (Київ) отримали два III місця в категоріях "Математика" і "Софтвер", а також спеціальний приз конкурсу.

Проект Фіонг Ань Чан, присвячений фігурним числам, став свого роду сенсацією конкурсу. Вона досліджувала властивості фігурних чисел і змогла вивести формулу для знаходження спільних елементів двох їхніх послідовностей. Тема властивостей фігурних чисел цікавила багатьох іменитих математиків, серед яких Фермі, Ейлер, Коші. Але досі ще нікому не вдавалося розв'язати цю задачу. Отримані результати можуть бути використані в різних сферах наук, наприклад, у криптографії та комп'ютерних науках, біоінженерії та нанофізиці.

Розробка Олександра Бузіна (ліцей №241 міста Київ) є вкрай практичною: "Інтернет-бібліотека для моделювання об'єктів у просторовому вимірі". Олександр успішно провів розробку нового фреймворку, що дозволяє створювати різного роду 3D-об'єкти для відображення в інтернет-браузерах. Така технологія стане в пригоді як інженерам, так і фахівцям з контенту (наприклад, веб-дизайнерам, маркетологам, журналістам тощо).

Головну нагороду імені Гордона Мура (засновника Intel) отримав 18-річний канадський мікробіолог Хан Джі Вонг. Він розробив технологію, що дозволяє отримувати електроенергію в процесі переробки бактеріями органічних відходів. Зазначимо, що ця технологія не є новою, але Вонг придумав спосіб її здешевити. За це він і отримав грант на 75 тисяч доларів, витратити які він може на подальші дослідження.

Загальний же призовий фонд конкурсу становить чотири мільйони доларів – він був розподілений серед 600 фіналістів, які представили проекти в 22 категоріях. Ще один прикметний момент – іменами переможців, які посіли перше і друге місця (на жаль, в цьому році українців серед них немає), назвуть небесні тіла. Такий подарунок юним талантам зробив Массачусетський технологічний інститут.

Додамо, що українські школярі, фіналісти IntelТехно і IntelЕко, взяли участь відразу в кількох міжнародних наукових конкурсах. У підсумку перше місце в конкурсі наукових проектів Мексики отримав Андрій Рябець, а на конкурсі Грузії - Ліза Подкопаєва. Друге місце на конкурсі наукових проектів Китаю посів Євген Бутенко.

Конкурс ISEF називають "Олімпіадою юних геніїв", бо взяти участь в ньому можуть лише школярі 9-11-х класів або студенти профтехучилищ, технікумів і ліцеїв (до 20 років). Для цього потрібно зареєструватися в липні-серпні на сайті intel.ipt.kpi.ua (назва нацконкурсу - Intel-Техно Україна) і відправити тези свого проекту (з інженерії, екології, фізики, астрономії тощо). Головне, щоб він мав прикладний характер, тобто розв'язував проблему. Проект може бути індивідуальним або командним (2-3 людини) і має мати наукового керівника (може бути шкільний вчитель). Тези розглядає комітет конкурсу (викладачі НТУУ "КПІ" та співробітники Intel) і найкращих запрошує на фінал в Києві (в жовтні).

Для участі в фіналі потрібно оформити постер 120х120 см з інформацією про проект. Наявність працюючої демонстраційної моделі підвищує шанси на перемогу в рази. Переможці нацконкурсу (відбирають три роботи) відправляються на міжнародний фінал у США, який зазвичай проходить в травні (головний приз – 75 тисяч доларів на навчання). Перед поїздкою потрібно підготувати постер англійською мовою. Решта учасників (майже кожен другий) отримують цінні подарунки (планшети, роутери тощо).

Нагадаємо, нещодавно повідомлялося про те, що український математик Марина В'язовська знайшла вирішення проблеми укладання куль в евклідовому просторі, над якою науковці працювали кілька століть.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 704 | Додав: adminA | Теги: українські школярі, 5 нагород, конкурс ISEF, прорив, Олімпіада геніїв, математика | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]