Сб, 2024-04-20, 15:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:32
На Мальті розкрили гучний злочин грального магната - вбивство журналістки і контрабандна вибухівка
Інші останні Новини Європейського Союзу

Два роки тому поліція Мальти затримала при спробі втечі відомого бізнесмена Йоргена Фенека. Його підозрюють у організації вбивства журналістки. Правоохоронці розкрили деталі злочину.

У жовтні 2017-го мальтійська журналістка Дафна Каруана Галіція загинула в результаті вибуху своєї машини. Через кілька місяців поліція висунула звинувачення в установці вибухового пристрою братам Альфреду і Джорджо Дегіорджо, а також їхньому другу Вінсенту Маскат.

Після двох років розслідувань правоохоронці з'ясували, що ймовірним організатором вбивства є 39-річний мальтійський бізнесмен Йорген Фенек, який володів мережею готелів-казино і часткою у енергетичній компанії.

Каруана Галіція розслідувала так звані Панамські документи, і виявила, що компанія 17Black, яка була зареєстрована в Дубаї і належала Фенеку, планувала перевести $2 млн на рахунок офшорної компанії, пов'язаної з прем'єр-міністром і колишнім міністром енергетики Мальти.

Корупційна схема нібито була пов'язана з енергетичним контрактом, який уряд Мальти підписав з компанією Фенеком. Публікація цих даних привела до вбивства журналістки і подальших протестів, що призвели до відставки місцевого уряду. Йоргена Фенека затримали 20 листопада 2019-го при спробі покинути Мальту на своїй яхті.

Нещодавно також з'ясувалося, що вбивство журналістки зробили за допомогою однієї з трьох вибухівок, які незаконно ввезли на територію Мальти у 2016-му і 2017-му.

Вінсент Маскат, який співпрацював зі слідством з моменту арешту, заявив, що одна з цих вибухівок була використана в замаху на вбивство гангстера Ромео Боні. Вибух відірвав Боні ноги, але він залишився живий.

Маскат також розповів, що у підготовці вбивства журналістки вони зі спільниками встановили вибухівку під сидіння.

Нагадаємо, на початку 2021-го журналісти видання The Shift опублікували розслідування про мережу букмекерських контор на Мальті, яка має такий же грошовий оборот, як і легальний гральний бізнес в країні.

Одна з ключових фігур розслідування - колишній таксист Мелвін Теума, який став відомим в країні нелегальним букмекером з доходом в кілька мільйонів євро на рік, і який відмивав гроші шляхом придбання нерухомості.

Теума також зізнався в участі у вбивстві Каруани Галіції і отримав серйозні ножові поранення в області горла і тулуба за кілька годин до того, як повинен був дати свідчення у цій справі. Пізніше його помилували в обмін на свідчення щодо вбивства журналістки.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 603 | Додав: adminA | Теги: мальта, злочин грального магната, вбивство журналістки | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]