Пт, 2024-03-29, 07:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:55
На небосхилі очікують найяскравішу комету, яка "подряпає" Сонце
Інші останні Новини світу науки і технологій

У ніч з 15 на 16 грудня на небосхилі може з'явитися найяскравіша комета C/2011 W3 (Lovejoy). Саме в ці дні вона досягне максимальної яскравості й стане найяскравішою з-поміж усіх яскравих планет, якщо тільки не "помре" під час зближення із Сонцем, повідомляють РИА "Новости".

Про це повідомив працівник обсерваторії Ка-Дар Станіслав Короткий.

Як показали розрахунки науковців, уночі проти 16 грудня комета пролетить на мінімальній відстані від Сонця - лише за 186 тисяч кілометрів від поверхні світила.

Астрономи зарахували комету до сімейства Крейца, групи комет, що дряпають Сонце, описаної наприкінці 19-го століття німецьким астрономом Генріхом Крейцом.

Відповідно до сучасних уявлень, комети Крейца - залишки зруйнованої близько 2 тисяч років тому гігантської комети.

Щодня кілька таких комет пролітає біля Сонця і розпадається, проте більшість з них невеликі й малопомітні. Основну їхню масу астрономи бачать безпосередньо перед загибеллю.

Комета C/2011 W3 стала першою за багато років сонцегризучою кометою.

"Це дуже рідкісна ситуація, востаннє такий тип комети відкривали із Землі кілька десятків років тому", - сказав Станіслав Короткий.

Однак він зазначає, що і ця комета може не пережити такого близького побачення з Сонцем.

"Вона в ніч проти 16 грудня пролетить, практично торкаючись поверхні Сонця, але якщо не загине, то буде дуже яскравою - яскравішою за всі планети", - сказав він.

За його словами, яскравість комети може сягнути від -3 до -4 зоряних величин, притому, що найяскравіша планета на небі, Венера, має зоряну величину близько -3,9. Водночас деякі астрономи вважають, що яскравість може досягти -5 зоряної величини.

Нагадаємо, що астроном Леонід Єленін, співробітник Інституту прикладної математики імені Келдиша, першовідкривач комети Єленіна, в вересні заявив, що відкрита ним комета, із якою проповідники швидкого кінця світу пов'язували близький візит інопланетян, остаточно зруйнувалася і вже не долетить до точки максимального зближення із Землею.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1092 | Додав: adminA | Теги: комета Крейца | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]