Сб, 2024-04-20, 12:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:33
На прем'єру фільму про депортацію кримськотатарського народу консул РФ у Сімферополі заборонив колегам йти
Інші останні Новини з регіонів України
Генеральний консул РФ у Сімферополі Володимир Андрєєв опинився в центрі скандалу, заборонивши членам російської делегації йти на прем'єру художнього фільму "Хайтарма", що розповідає про депортацію кримськотатарського народу, повідомляє "15 хвилин".

На прем'єрний показ були запрошені військові льотчики і бойові товариші двічі героя Радянського Союзу кримського татарина Амет-Хана Султана, доля якого лягла в основу сюжету картини. Однак після бесіди в генконсульстві РФ у Сімферополі відразу кілька гостей, які прибули до Криму за рахунок організаторів прем'єри "Хайтарми", відмовилися йти в кінозал.

Володимир Андреєв в інтерв'ю телеканалу ATR заявив, що Росія не могла бути представлена на прем'єрі фільму, який "спотворює правду про Велику Вітчизняну війну". За його словами, "тема колабораціонізму і пособництва окупантам зобов'язана бути присутня у всіх заходах", які висвітлюють сталінську депортацію кримських татар.

"Якби це був багатосерійний фільм в якому з 20 серій 17 були б про подвиг радянського народу, радянських солдатів, легендарних льотчиків в роки війни, дві серії були б про питання співпраці з фашистськими окупантами осіб кримськотатарської національності, і завершальна серія - про депортацію, трагедію і державний злочин радянського керівництва, я б пішов на цей фільм і віддивився всі 20 серій. А так мені втрачати дві години абсолютно не мало сенсу", - заявив російський консул.

Андрєєв підкреслив, що висловлена ним позиція узгоджується із позицією влади РФ. Генконсул навіть зазначив, що погодився дати інтерв'ю на цю тему для того, щоб "правда про Велику Вітчизняну війну звучала, у тому числі з тими епізодами, які чомусь 18 травня замовчуються". "У цьому фільмі їх немає. Це саме тематика зради", - сказав Андрєєв.

При цьому співробітник льотно-дослідницького інституту ім. Громова, історик авіації Андрій Сімонов розповів, що на нього та інших членів російської делегації чинився тиск. Генконсул РФ у Сімферополі настійно просив не відвідувати прем'єру фільму "Хайтарма", оскільки присутність іменитих росіян нібито буде витлумачено так, немов ці люди "підтримують політичні вимоги кримських татар".

У результаті на прем'єру пішли лише четверо з російських гостей: двоє льотчиків-випробувачів, внучка Амет-Хана Султана - Вероніка і сам Андрій Сімонов.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 964 | Додав: adminA | Теги: прем'єра фільму про депортацію крим, Консул РФ у Сімферополі, колеги | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]