Пн, 2024-04-29, 15:01
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

06:35
На Венері раніше могло бути життя
Інші останні Новини світу науки і технологій

Нове дослідження, опубліковане в журналі Nature Astronomy, доводить, що на найспекотнішій планеті Сонячної системи у далекому минулому відбувалася тектоніка плит.

Астрофізики зазначають: даний процес міг би зробити Венеру оптимальним середовищем для появи й розвитку життя, пише The New York Times.

Друга планета від Сонця є найспекотнішим середовищем Сонячної системи, де температура становить 460 °C, а в атмосфері плавають хмари з сірчаної кислоти. Однак вчені вважають, що на ранньому етапі своєї історії на Венері відбувалася тектоніка плит, що призводила до змін зовнішньої частини кори планети. Науковці підкреслюють: рух літосферних плит є критично важливим процесом для появи та розвитку життя.

Дослідники вважають, що тектоніка плит на Венері відбувалася приблизно у той самий час, що й на ранній Землі, близько 4,5−3,5 млрд років тому. Зокрема, хімічні реакції, що виникли внаслідок тектоніки плит, могли прибрати більшу частину вуглекислого газу, який сьогодні робить Венеру непридатною для існування.

Нове дослідження підтверджує чинні теорії про те, що Венера у далекому минулому була прохолоднішою планетою, де на поверхні існувала вода у рідкому вигляді. Вчені зробили висновок, що мільярди років тому на Венері могли жити мікроорганізми.

Науковці створили комп’ютерне моделювання, де використовувалися два типи тектонічних моделей. Однією моделлю була так звана застійна кришка, коли зовнішня кора планети складається з твердої нерухомої оболонки. Більша частина газів у такому разі залишається під оболонкою. Друга модель охоплювала тектоніку плит.

Дослідники пояснюють: на Землі під час рухів літосферних плит у місці, де вони стикаються, відбувається 80% вулканічних процесів. Це призводить до викиду в атмосферу великої кількості газів. Якби Венера завжди мала нерухому оболонку кори, як є зараз, то, згідно з моделюванням, рівень спостережуваного азоту в атмосфері планети був би значно нижчим.

Автори дослідження вважають, що на Венері спочатку відбувалася активна тектоніка плит із викидом великої кількості вуглекислого газу й азоту, а потім кора планети зімкнулася і жодних рухів плит більше не відбувалося. Майбутні місії NASA та Європейського космічного агентства покликані підтвердити або спростувати наукові гіпотези.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 306 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]