Пт, 2024-03-29, 15:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:31
Нацвалюті в 2013 році пророкують падіння до 9 гривень за долар через слабкий експорт
Інші останні Економічні новини
Гривня впаде наступного року до 9 грн за долар, бо приплив валюти від експорту буде слабким через обмежений рецесією в Європі попит на метал, а у влади після виборів немає потреби витрачати валютні резерви, що тануть, аби втримати курс на незмінному рівні в умовах дедалі сильнішого дефіциту зовнішньої торгівлі, переконані учасники щомісячного опитування Reuters, передає Finance.ua

"Ситуація з платіжним балансом залишається надзвичайно напруженою і негативною в 2012 році, і наступний рік поки що не створює передумов для істотних покращень, при цьому гострота політичної необхідності підтримувати курс знизиться", – зазначив Дмитро Федоткін з "ВТБ Капітал".

Учасники щомісячного опитування Reuters вважають, що приблизно 10% зниження курсу стимулює конкурентність експорту, пом’якшить перекоси у зовнішній торгівлі і не призведе до паніки населення, яке вже звикло до прогнозів про девальвацію гривні після виборів.

"Ослаблення гривні в рамках 10% зараз виглядає як найбільш прийнятний рівень рівноваги, який допоміг би поліпшити позиції експортерів, але і не дуже сильно вдарить по банківській системі та платоспроможності населення", – сказав Андрій Шевченко з "Кредит-Рейтинг".

Представники 18 банків і компаній очікують, що вже наприкінці поточного року гривня впаде до 8,4-8,5 з нинішнього рівня 8,18 за долар.

"Ситуація у світовій економіці, найімовірніше, не дозволить українським експортерам відновити обсяги постачань на закордонні ринки. Через це динаміка зовнішньоторговельного балансу, а також приплив іноземної валюти не покращиться, що негативно вплине на курс національної валюти. Продовження політики фіксації курсу стає занадто ризикованим", – попереджає Анатолій Баронін з Da Vinci.

За даними НБУ, за січень-серпень поточного року дефіцит торгівлі зріс до 8,6 млрд дол із 5,3 млрд дол за аналогічний період минулого року. Резерви НБУ скоротилися наприкінці вересня до 29,255 млрд дол з 31,795 млрд дол на початку року через регулярний вихід на ринок задля підтримання гривні та продажу валюти "Нафтогазу" на оплату російського газу. Аналітики вважають, що за весь поточний рік дефіцит підросте до 13,60-13,90 млрд дол з 10,2 млрд дол минулого року.

Більш гнучкий курс також є однією із рекомендацій МВФ. Україна, яка в 2013 році повинна виплатити за зовнішніми боргами близько 8 млрд дол, включаючи майже 6 млрд дол Фонду, розраховує на відновлення позик ключовим кредитором.

"На тлі близького піку погашень валютного держборгу, українська влада, схоже, починає займати більш прагматичну позицію в питанні співпраці з МВФ", – зазначила Олена Білан з Dragon Capital, додавши, що уряду доведеться піти на поступки з трьох основних питань: підвищення газових тарифів, консервативний бюджет на 2013 рік та лібералізація, хоча б часткова, валютного курсу.

Раніше повідомлялося, що старання Нацбанку задля відвернення девальвації гривні не будуть ефективними без зовнішньої підтримки, вважають в агентстві Fitch. Побоюючись "неорганізованого знецінення гривні", експерти агентства радять країні домовитися з МВФ про нові позики.

Fitch прогнозує девальвацію гривні до долара на 10% до кінця 2012 року.

У проект державного бюджету України на 2013 рік уряд закладає курс гривні на рівні 8,11-8,2 за долар, заявляв прем'єр-міністр Микола Азаров.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 924 | Додав: adminA | Теги: 9 гривень за долар, 2013 році | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]