Пт, 2024-04-19, 08:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

22:27
Найлегший штучний матеріал створили фізики. ВІДЕО
Інші останні Новини світу науки і технологій

Американські фізики та інженери створили найлегший на планеті штучний матеріал.

Він складається з решітки, яка утворена найтоншими металевими трубками. Цей матеріал у 100 разів легший за пінопласт і має надзвичайно високу здатність поглинати енергію, передає ИТАР-ТАСС.

Він може знайти застосування в конструкції акумуляторних батарей майбутнього, а також у різних амортизаційних пристроях.

"Найважчим виявилося створення мікрорешітки з переплетених порожнистих трубок, що мають товщину стінок в тисячу разів меншу за товщину людської волосини", - сказав провідний автор доктор Тобіас Шедлер.

Отриманий матеріал має густину всього 0,9 міліграма на кубічний сантиметр. Для порівняння, густина кремнієвих аерогелів, які досі вважалися найлегшими в світі матеріалами, становить 1,0 мг/куб.см.

Металеві мікрорешітки залишають їх позаду, бо вони складаются на 99,99% з повітря. Дослідники вказують, що міцність цього матеріалу пояснюється його впорядкованою структурою.

На відміну від нього, аерогелі і металізована піна мають аморфну структуру. Це означає, що вони мають менші міцність, пружність і здатність поглинати енергію, ніж ті вихідні матеріали, з яких вони утворені.

Інженери вважають, що цей матеріал, який поки не має назви, може також знайти застосування як основа для каталізаторів з великою площею поверхні, електроди для акумуляторних батарей або поглинач ударів, звукових коливань і вібрацій.

Раніше японські науковці створили матеріал, який зможе замінити деякі види пластика.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1205 | Додав: adminA | Теги: фізики | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]