Чт, 2024-03-28, 16:01
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:19
Найсильніша за останні 10 років посуха охопила Каталонію
Інші останні Новини Європейського Союзу

Водосховище обміліло настільки, що на поверхню вийшла затоплена церква 11-го століття

У Каталонії, регіон в Іспанії на березі Середземного моря, рівень води у водосховищі Сау впав до 8% ємності.

Регіон потерпає від найсильнішої за останні 10 років посухи, а тривалих дощів вже не було 2,5 роки, повідомляє BBC.

В матеріалі розповіли, що з водосховища сітками виловлюють всю рибу, щоб вона не загинула і не зіпсувала залишок води. Окрім того, існує ризик забруднення води мулом.

Зазначається, що водосховище обміліло настільки сильно, що раніше затоплена церква 11-го століття Сант-Рома-де-Сау тепер стоїть на кілька метрів вище ватерлінії, оточена висохлою землею.

Автори наголосили, що хоча ситуація в Каталонії викликає особливе занепокоєння, значна частина Іспанії стикається з подібними проблемами, особливо в південних і східних областях. Наприклад, рівень водосховища в басейні Гвадалквівіру в Андалусії становив 26% від своєї ємності.

Метеорологічне агентство Іспанії AEMET оголосило, що країна в цілому знаходиться в ситуації метеорологічної посухи, яка почалася понад рік тому.

За словами Мігеля Мансанареса, метеоролога з Барселони, який вивчає екстремальні погодні явища на континенті, у Європі такі регіони, як Каталонія, розташовані на Середземному морі, особливо вразливі до зміни клімату. Адже море створює власне атмосферне середовище. До групи ризику також входять Франція, Італія, Греція та країни на Балканах.

Зазначається, що існують інші фактори, які можуть погіршити посуху. У випадку Каталонії, сказав Мансанарес, вони включають населення сусідніх міст, яке зросло до понад 5,5 мільйонів жителів. Нові обмеження, запроваджені регіональним урядом Каталонії, встановили суворі обмеження на використання води в цих районах для миття автомобілів і поливу садів, а ліміти на промислове використання води були скорочені на 15%.

В матеріалі додали, що екстенсивне використання води в Іспанії для сільського господарства, на яке припадає 80% усього використання води, є ще одним фактором, що погіршує ситуацію. Місцева влада скоротила використання води для сільського господарства на 40%. Фермери побоюються, що не зможуть засіяти поля, а отже буде дефіцит продуктів.

"Це дуже критична ситуація, – сказав Самуель Рейєс з Каталонського водного агентства. – Ця посуха в Каталонії – це марафон. Занепокоєння полягає в тому, що ми перебуваємо напоготові не лише два роки чи близько того, а три-чотири роки".

Нагадаємо, в Іспанії в регіонах Валенсія та Арагон спалахнула перша лісова пожежа 2023 року через яку вигоріло понад 4 000 гектарів лісу.

Як повідомляли ЗМІ раніше, влітку 2022 року Європа потерпала від найсильнішої за останні за пів тисячоліття посухи. Рівень води у річках знизився настільки, що на поверхню вийшли так звані голодні камені, які пророкують неврожай і голод, а робота річкового транспорту на окремих ділянках стає неможливою.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 330 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]