Вт, 2024-04-23, 13:47
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:55
Народний артист України, керівник хору "Гомін" Леопольд Ященко пішов з життя. ВІДЕО
Інші останні Культурні новини

У Києві на 87-му році життя помер відомий дисидент, народний артист України, композитор і керівник хору "Гомін" Леопольд Ященко.

Про це повідомив журналіст Вахтанг Кіпіані на своїй сторінці в Facebook.

"Творець хору "Гомін" був одним з головних оберегів українства в комуністичні часи. Я його вперше побачив, але спершу почув влітку 1988 року", - написав він.

"У той самий день я не поступив на соціологію до Київського університету. Їхав додому на метро сумний, тому що попереду мала була бути радянська армія з Карабахом і іншими гарячими точками. У якийсь момент мені здалося, що чую музику. Перша думка - поїхав дахом, тому що звідки могла бути українська музика в метрополітені імені Леніна. Але насправді це був він, Ященко, з улюбленою сопілкою. Це був немов сигнал - що все буде добре", - зазначив Кіпіані.

Довідка. Леопольд Ященко народився 2 червня 1928 року в Києві. У 1947-1949 навчався в Київському державному музичному училищі імені Глієра, в 1954 закінчив історико-теоретичний факультет Київської консерваторії, в 1957 році - аспірантуру Інституту мистецтвознавства, фольклору та етнографії АН УРСР.

У 1969 році він створив хор "Гомін". Активно відроджував в Києві український календарний фольклор, народні звичаї і свята. За це 28 вересня 1971 року його виключили зі Спілки композиторів України з формулюванням за "ідейні помилки, допущені в керівництві хором".

У 1989 році Ященко відновили у Спілці композиторів України, а хор "Гомін" першим в Києві публічно виконав національний гімн "Ще не вмерла Україна". 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 798 | Додав: adminA | Теги: ародний артист України, керівник хору Гомін Леопольд Ященко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]