Пт, 2024-04-19, 03:35
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:25
НБУ перед виборами надрукував мільярд нічим не забезпечених грошей - Яценюк
Інші останні Економічні новини
Державна казна порожня, тому Національний банк України надрукував 1 млрд грн, щоб дотягнути до кінця виборчої кампанії, заявив голова Ради Об’єднаної опозиції "Батьківщина" Арсеній Яценюк, повідомляє ZN.UA з посиланням на прес-служба "Фронту Змін".

Яценюк нагадав, що Міністерство фінансів України провело розміщення облігацій внутрішньої держпозики, отримавши близько 1 млрд грн. Але, за його інформацією, ці кошти "надрукував Національний банк України".

"Він дав цей мільярд державним банкам, а державні банки начебто купили облігації держави. Це надруковані гроші. Це гроші, які ніхто не позичив, їх просто верстатом надрукували", - підкреслив Яценюк.

"Це означає, що казна порожня. Їм цей 1 млрд потрібен, щоб якось дотягнути до кінця виборчої кампанії", - наголосив він.

Зокрема, уже сьогодні, за його інформацією, в бюджетах Львівської та Івано-Франківської областей не вистачає близько по 200 млн грн на заробітні плати бюджетникам.

"На енергоносії в Івано-Франківській області не вистачає 55 млн грн. Я не кажу про пільгові категорії громадян, ліки, харчування в школах", - додав Яценюк.

"Доходи бюджету на 15 млрд грн менші, ніж витрати. Це тільки за перші три квартали. Думаю, 4-й квартал буде ще гірший", - підкреслив він.

Яценюк зазначив, що Об’єднана опозиція понад місяць вимагає від уряду відзвітувати в парламенті про стан економіки, проте звіту Кабміну так і не було.

"Президент має оприлюднити чіткий план економіки до кінця року і на наступний рік. У президента вся влада, весь парламент і уряд. Хай розказує, як вони будуть витягувати економіку з прірви".

Як повідомлялось раніше, опозиція вимагає від прем’єр-міністра доповісти, скільки коштів є на єдиному казначейському рахунку, скільки не вистачає для заробітних плат бюджетникам та який реальний дефіцит держбюджету.

За словами Яценюка, до кінця поточного року у держбюджеті не вистачає коштів.

"За два останні місяці бюджет порожній. 206 млн гривень не вистачає на заробітні плати бюджетникам в Івано-Франківській області. Така ж ситуація в цілому по всій країні", - повідомив він.

Нагадаємо, що на початку серпня прем’єр-міністр України Микола Азаров заявляв, що Кабінет міністрів спільно з Національним банком України не допустить девальвації національної валюти, курс гривні залишатиметься стабільним. Додав також, що за 2,5 року в Україні жодного разу не вмикали друкарський верстат.

"Ви бачите, що вже 2,5 року курс гривні залишається стабільним. Він буде стабільним і до виборів, і залишиться стабільним і після виборів, тому що ми вирішуємо питання, виходячи не з виборів, а з розвитку економіки, а розвиток економіки потребує стабільності", - підкреслив Азаров.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 998 | Додав: adminA | Теги: надрукував мільярд, Яценюк, НБУ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]